Bakır endüstriyel metallerdeki sert düşüşle geriledi
-
Bakır , Çin'deki yavaşlama ve doların güçlenmesinin ardından Mayıs 2009'dan bu yana en düşük seviyesini gördü
Bakır, doların on yılı aşkın sürenin en yüksek seviyesi yakınında seyretmesi ve Çin'deki talebin azalması sonucu 2009'dan bu yana en düşük gün içi seviyesine indi. Tüm endüstriyel metallerin fiyatları gerilerken, kurşun 2010'dan bu yana en düşük seviyeyi gördü.
Elektrik kabloları ve telleri üretiminde kullanılan bakır, Şanghay'da yüzde 4.2 değer kaybederken Londra Metal Borsası'nda Singapur saati ile 13.03'te ton başına 4,625 dolara gelmeden önce, yüzde 2.1 düşerek ton başına 4.593.5 dolara kadar indi. Dünyanın en büyük bakır üreticisi Codelco, gelecek yıl Çin'deki alıcılara uygulayacağı primde küresel krizden bu yana en yüksek indirimini yaparken, Arc Resources Co., dünyanın en büyük tüketicisi Çin'in 2016'da rafine bakır ithalatında yüzde 10 düşüş olacağı tahmininde bulundu.
Sydney'de CMC Markets Asia Pacific Pty şef piyasa stratejisti Ric Spooner, "Son dönemde stokların azaltılmasına yönelik bir trend var ve bu, özellikle bakırda, aşağı ivme yaratıyor görünüyor" dedi.
Metaller güçlü dolardan olumsuz etkileniyor. Dolar, Amerika'nın 2006 yılından bu yana ilk kez faiz artırımına gideceği beklentisi ve Paris'teki terör saldırısının ardından artan jeopolitik riskten destek buluyor. Bloomberg Dolar Spot Endeksi Salı günü yüzde 0.2 yükseldi ve buna bağlı olarak dolar ile fiyatlanan varlıklar daha pahalı hale geldi.
Kurşun ve nikel yüzde 1.2 değer kaybederken çinko yüzde 1.8 kadar düştü. Şanghay'da işlem gören bakır kayıplarını yüzde 3.4'e indirdi.