Advertisement
ALTIN VE EMTİA ABONE OL

Bakır fiyatları yükseliyor; ancak bu yükseliş ilk kez ekonominin hızlı büyümesinden kaynaklanmıyor.

Genel ekonominin sağlığını izlemek için sık sık performansına bakıldığı için Dr. Bakır olarak tabir edilen metal Mart ortasından bu yana yüzde 45 yükseldi. Bu yükselişe rağmen Uluslararası Para Fonu (IMF) küresel büyüme tahminini düşürdü ve Kovid-19 enfeksiyonlarındaki yükseliş tüm dünyada hükümetleri yeniden karantina uygulamaya zorluyor.

Bakırın yükselişinde başlıca olarak kilit önemdeki Güney Amerikalı üreticilerden kaynaklı arz endişeleri etkili oldu. Küresel arzın dörtte birinden fazlasını karşılayan, açık ara farkla dünyanın en büyük üreticisi olan Şili'de binlerce bakır işçisi hastalandı. Madenler esas harici faaliyetlerini erteledi ve üretimden çok fazla feragat etmeden işçilerin güvenliğini sağlamak adına iş gücünü düşürdü. Enfeksiyonlar en büyük ikinci üretici olan Peru madenciliğindeki toparlanmayı da yavaşlatıyor.

Çin'de ise talep, fabrikaların ikinci çeyrekte çalışmaya başlamasıyla toparlanıyor.

New Jersey'de Logic Advisors ortağı Bill O'Neill, “Oldukça iyi talep görüyoruz, üretim bir miktar azalmıştı. Küresel bakır talebinin gelecek 6 – 12 ay içerisinde arttığını göreceksiniz.” dedi.

Şili arzı

Şili'de yerel siyasetçiler ve sendikalar daha sıkı kısıtlamalar için çağrıda bulunuyor ve bu, arzı olumsuz etkileyebilir. BHP Group madenlerinden birinde faaliyetleri azaltacağını açıkladı. Codelco döküm işlemlerini askıya alırken bir madeninde damıtma faaliyetini azalttı. En büyük sahasındaki geliştirme çalışmalarını durdurdu. Ayrıca iki madeninde işçiler grev için oylama yapıyorlar. Dolayısıyla faaliyetlerinde daha fazla bozulma beklentisi mevcut.

Üretime ilişkin bu riskler nedeniyle bazı analistler piyasada bu yıl arz açığı oluşabileceği uyarısında bulunuyor. Şili hükümeti 2021 yılında küresel arzda sıçrama bekliyor. Ekonomilerin pandemi döneminden çıkarken toparlanmasıyla birlikte talep tarafında da toparlanma yaşanabilir.

Londra'da işlem gören bakır Perşembe günü 6,360 dolara kadar tırmanarak Mayıs 2019'dan beri en yüksek seviyeyi gördü.