Advertisement
HABERLER ABONE OL

Bloomberg HT yayınına katılan Balıkesir Ticaret Odası Başkanı Rahmi Kula, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Şahap Kavcıoğlu'nun sözleriyle ilgili değerlendirmede bulundu.

Haziran ayının son haftasında, hesabında 15 milyon TL üzerinde Döviz bulunduran firmaların finansmana erişemeyecek olmasına dair uygulamanın ardından bankaların ciddi şekilde frene bastığının altını çizen Kula “Devlet bankaları 2018 yılından bu yana hiç frene basmamışlardı. Her zaman krediye erişim mümkündü. Finansman erişimi gerçekten zorlaştı. Bazı durumlarda limit olmasına rağmen firmalarımızın maalesef kredi alamadığını gördük.” şeklinde konuştu.

Kula, sözlerine şu şekilde devam etti:

Sanayicinin normal şartlarda hedefi, aldığı hammaddeyi en hızlı şekilde işleyip mamul haline getirip satmak ve parasını hızlı bir şekilde tahsil etmektir. Ne kadar hızlı ürünü paraya çevirirse devir hızını o kadar arttırmış olur.

Ancak sanayicilerin üretim durmaması için yapması gereken bir stok seviyesi var ve bu seviyenin altına inilemez. Enflasyonist ortamda sattığı malı yerine koymak adına zaten belli bir miktarda stok taşımak durumunda aksi takdirde mevcut faaliyetini küçültmek durumunda kalacaktır.

Zaten işletme sermayesinde sıkıntı yaşanıyor. Bir yandan da ihracatımızı büyütmeye çalışıyoruz, bunun için de artı bir sermaye ihtiyacı var. İstisnalar olabilir; ama ben sermaye ihtiyacının arttığı yerde ben stokun artacağını düşünmüyorum. Bence burada stokçuluk kavramını iyi analiz etmek lazım.

Finansmana erişimin mutlaka olması gerekiyor. Bu hedeflere ulaşmamız gerekiyorsa tüm paydaşların üzerine düşeni yapacağını düşünüyorum.