"Bankalar Metaverse'te olmak için bazı çözümler bulmalı"
"Bankalar olarak biz de Metaverse'te olmak istiyoruz ama DeFi dediğimiz merkeziyetsiz finans eğer gelir bankaların yerini alırsa orada olamayacağız" diyen NeoHub Genel Müdürü Gürhan Çam, bu nedenle bankaların metavers'te olmak için bazı çözümler bulması gerektiğini söyledi.
Önümüzdeki dönemde metavers’ün kesin olarak hayatımızda olacağını söyleyen Denizbank’ın yeni nesil iştiraki NeoHub'un Genel Müdürü Gürhan Çam, metavers’ün hem sosyolojik, hem psikolojik ve hem de finansal bir gerekliliği olduğunu belirtti. Bloomberg HT televizyonunda Sefer Yüksel’in hazırlayıp sunduğu Finansal Teknoloji programına konuk olan Çam, “İnsanların gerçek hayatta elde edemeyeceği şeyleri metavers’te elde edebilecekleri bir dünya var. Buna da bir hazırlık var. Bankalar olarak biz de metavers’te olmak istiyoruz ama DeFi dediğimiz merkeziyetsiz finans eğer gelir bankaların yerini alırsa orada olamayacağız” dedi. Bu nedenle bankaların metavers’te olmak için bazı çözümler bulması gerektiğini ifade eden Çam; “Denizbank ve NeoHub olarak burada bir adım attık. Kendi içimizde bir çalışma grubu kurduk. Şu an tüm iş kolları ile beraber ‘Biz burada nasıl oluruz’ diye kafa yoruyoruz. Ama şunu kesin ve net olarak söyleyebilirim ki sırf bu dünyada olmak için olmayacağız ya da metavers sosuna batırılmış bir hizmet ile bizi görmeyeceksiniz. Metavers’te gerçekten finansal ihtiyaçların nasıl karşılanacağı üzerine gerçek modellerle orada olacağız” dedi.
‘Merkeziyetsiz finans kavramını daha fazla duymaya başlayacağız’
Yatırım yapacakları alanların başında blockchain geldiğini ifade eden Çam, blockchainin bankacılık mesleğine de göz diken bir oluşum olduğunu söyledi. Önümüzdeki dönemde merkeziyetsiz finans kavramını çok fazla duymaya başlayacağımızı ifade eden Çam, “Merkeziyetsizlik metaversün de web 3.0’ın da arkasında var. Biz de yoğunlukla bu alana yatırım yapacağız” diye konuştu.
‘Müşteri artık söz hakkına sahip olduğu modelleri istiyor’
Müşterilerin artık ona empoze edilen modelleri değil, söz hakkına sahip olduğu modelleri istediğini vurgulayan Çam, bankaların daha çevik olması gereken bir döneme girildiğini belirtti. Çam, “Bu dönem bizim yeni iş modellerini yaratmamız gerekliliğini de beraberinde getirdi. Bu anlamda da mevduat toplayıp kredi veren bir bankacılık hizmetinden ziyade kurulacak yeni iş modellerine destek olan, onların finansal ihtiyaçlarını çözen ve yeni modellerle onların büyümelerini sağlayan bir yardımcı olarak pozisyonluyoruz kendimizi. İşte NeoHub bu noktada kuruldu” dedi. NeoHub’ın önümüzdeki dönemde ekosistem bankacılığı ya da işbirliği bankacılığı stratejisine ciddi anlamda emek harcadığını vurgulayan Çam, “Ekosistem bankaların tek başına bankacılık hizmetleri sunduğu bir dünya değil. Start-up’ların, fintechlerin, büyük şirketlerin hatta techfinlerin yani diğer tüm sektör dikeylerinin bir araya gelip ortak bir platformda buluşup müşterilerin bütün ihtiyaçlarını sağlayamaya çalıştıkları bir iş yapma kültürü bu. NeoHub olarak önümüzdeki dönemde buraya çok ciddi yatırım ve emek harcayacak. İlk başta Sıper App olarak başlayacağız ama önümüzdeki dönemde burayı Metaverse’e dönüştürmek üzere çabalarımız devam edecek” diye konuştu.
Dubai’de geçen hafta dünyanın çeşitli ülkelerinden bankacıların yer aldığı iki önemli etkinliğe katıldığını belirten Çam şöyle devam etti: “Eskiden bu etkinliklerde bankalar çıkardı ve kendi çıkardıkları mobil bankacılık uygulamalarını ya da e-cüzdan çözümlerini anlatırlardı. Müşterileri nasıl segmente ettiklerini, onlara ne gibi hizmetler sunduklarını anlatırlardı. Bu defa iki gün süren etkinlik boyunca bunları hiç görmedik. 4-5 kıtaya yaygın 20’ye yakın banka sunum yaptı. Anlatılan her şey işbirliği ve ekosistem üzerineydi. Tüm bankalar fintechlerle start-up’larla nasıl işbirliği kurarım bankacılığı nasıl gömülü bankacılık olarak arkaya çekip, önde olan bitene sufle veririm yaklaşımında sunumlar izledik.”
‘Hızlandırma programına yıl boyunca başvuru alıyoruz’
Girişimleri bu oyuna sokabilmenin çok önemli olduğunu ifade eden Çam, NeoHub’da start-up hızlandırma programı kurduklarını söyledi. Üç ay gibi bir sürede 70 tane başvuru aldıklarını kaydeden Çam, juri sürecinden geçirdikleten bunların beş tanesini start-up hızlandırma programına dahil ettik ve çalışmalara başladıkların belirtti. Hızlandırma programlarının dönemi olmadığını ve sürekli açık olduğunu ifade eden çam, “İsteyen girişimler web sitemizden yıl boyunca başvuru yapabiliyorlar. 3 haftada bir jurimizi toplayıp hızlandırma programına alacağımız girişimlerin seçimlerini yapıyoruz” dedi.