Advertisement
HABERLER ABONE OL

BDDK, bankaların çekirdek sermaye yeterliliğine göre yüzde 10 ila 15 oranında temettü dağıtmasına izin verecek.

Kurumdan Türkiye Bankalar Birliği’ne gönderilen ve Bloomberg HT tarafından görülen yazıda bankaların olası kâr dağıtım taleplerinin, ihtiyatlılık ilkesi ve başta sermaye yeterlilik oranı olmak üzere bankaların özel durumları dikkate alınarak değerlendirilebileceği ifadesi yer aldı.

Buna göre bankalar, 2022’de elde ettikleri kârlar ile daha önceki yıllarda dağıtım konusu yapılmayan kâr ve yedeklerin dağıtımını yapabilecek.

Kurumdan yapılan açıklamada dağıtım tutarının sınırlı tutulmasına gerekçe olarak ise “Dünya genelinde sürmekte olan ekonomik istikrarsızlık ve durgunluk beklentileri dikkate alındığında, bankaların özkaynak yapılarının güçlü tutulmasına yönelik ihtiyatlı politikanın sürdürülmesinin gerekmesi gösterildi.

Türkiye Bankalar Birliği Başkanı Alpaslan Çakar, 26 Ocak tarihinde katıldığı Bloomberg HT yayınında konuyla ilgili açıklamalarda bulunmuştu.

Çakar yayında, "BDDK banka bazında bazı hususları dikkate alarak belli marjlarda kar dağıtımına yol açabilir. Tabii bunu çok büyük bir temettü gibi algılanmamalı. BDDK'ya bu yönde bankalar taleplerini iletmişti. Bu açıdan bankalar da memnun" ifadelerini kullanmıştı.

Son açıklanan bilançolara göre en yüksek çekirdek sermaye yeterlilik oranına sahip banka yüzde 20,5 ile İş Bankası.

İş Bankası’nı yüzde 19,9 ile Akbank, yüzde 14,7 ile Yapı Kredi, yüzde 14,5 ile Garanti izliyor.

Sektörün ortalama çekirdek sermaye yeterlilik oranı ise yüzde 15,49 düzeyinde iken, bu oran kamu bankalarında yüzde 12,23 iken; yerli özel bankalarda yüzde 18,98 seviyesinde bulunuyor.