Advertisement

KUTAY KORAP/BLOOMBERG HT ARAŞTIRMA

Borsa İstanbul’da bankacılık endeksi tarihi günlerinden birini yaşadı. Bankacılık Endeksi, yüzde 7,84 ile 2021 Aralık’ta “Kur Korumalı Mevduatın” açıklandığı dönemdeki yükselişinden bu yana en büyük günlük getirisini sağladı.

Endeks gün içi en yüksek seviyeden kapanışını gerçekleştirirken, TL kapanış rekorunu yeniledi. İş Bankası, Garanti ve Şekerbank hisseleri tavandan kapanış yaparken, tüm bankalarda yoğun alıcı emri izlendi.

Bankacılık Endeksi 20,5 milyar TL işlem hacmiyle toplam işlem hacminin yaklaşık üçte birini tek başına gerçekleştirdi.

Son yükselişle birlikte, bankalarda Temmuz ayı ortasında başlayan yükseliş hareketi yüzde 50’yi aşmış oldu. İş Bankası hissesinin Temmuz ortasından bu yana getirisi yüzde 60’a yaklaştı. Son günkü harekette Albaraka yüzde 9,5, Yapı Kredi yüzde 7,3, Vakıfbank yüzde 7,3, Akbank yüzde 6,9 ve Halkbank yüzde 6 primle günü kapattı. Hacim tarafında ise Akbank 5,3 milyar TL ile en fazla işlem hacmi gören banka oldu.

Piyasada en fazla sorulan soru ise, endeksteki bu yükselişin gerekçesinin ne olduğuydu. Bloomberg HT Araştırma’nın ulaştığı piyasa oyuncularının önemli bir bölümü, yükselişin somut gerekçesini bulmakta güçlük çekildiği görüşünde.

Hisselerde yaşanan yükselişin bir bölümünü, bankalarda açık pozisyonu bulunan bazı fonların açıktaki hisseleri yerine koyma çabasına bağlanıyor. Alımların önemli bir bölümünün tek aracı kurumda yoğunlaşması da bu teze gerekçe olarak gösteriliyor.

Bunun dışında ortaya konulan diğer muhtemel gerekçeler ise şöyle:

Bankalar ucuz:

Yıl içerisinde sektörün karlılık rakamlarında bir kaç kat artış yaşanması ve öz kaynak karlılık oranın bazı bankalarda yüzde 50’ye ulaşması pozitif gelişmeler arasında yer alıyor. Son kar rakamları ile birlikte sektörün 12 ay ileriye dönük piyasa değeri/defter değeri 0,35 seviyelerine kadar gerilerken, 0,93 seviyesinde olan gelişmekte olan ülke bankalarına karşı iskontosu derinleşti. Fiyat kazanç oranı ise yaklaşık 1,8 çarpan ile MSCI gelişmekte olan ülke bankacılık endeksini çarpanın yüzde 75 altına geriledi. 5 yıllık iskonto olan yüzde 50’nin bile altına geriledi.

Bankacılık endeksinin son yükselişle birlikte piyasa değeri 18,6 milyar dolara yükselirken, son 5 yıllık ortalama piyasa değeri 38,1 milyar dolar seviyesinde yer alıyor.

Güçlü para girişi:

Piyasa analistleri bugünkü yükselişin arkasında; güçlü para girişi, açık pozisyonların sıkıştırılması, piyasaya göre sektörün geride kalması, ülke risk primindeki gerileme ve momentumun ana göstergeler olduğunu aktardı. Ayrıca analistler son dönemde bazı sektörlerden bankacılık endeksine doğru portföylerin kaydığını belirtti. Ayrıca analistler Türkiye’nin son günlerde başta İsrail ile ilişkileri olmak üzere jeopolitik gelişmelerde olumlu haber başlıkları almasının da hem borsa hem de bankacılık sektörü açısından olumlu hava yarattığı görüşünde. Son 1 aylık süre zarfında döviz kurundaki oynaklığın azalması, ülke risk primindeki iyileşme de sektördeki momentuma ilave ivme katıyor. Sert alımların yaşandığı günde algoritmik işlemlerde hareketin boyutunu derinleştirdi.

Borsa İstanbul Bankacılık Endeksi ile Sanayi Endeksi rasyosu 0,6’a çıktı

2013 yılından bu yana düzenli bir şekilde banka sanayi rasyosunda sanayi lehine hareket gözlemleniyor. 2013 yılında 2,5 seviyesinde olan rasyo bugün 0,6 seviyesine yükseldi. Son yıllarda bu oran 0,41’e kadar gerilemişti. Mevcut oran 2021 yılının Ocak ayından bu yana en yüksek seviyeye çıkarken, 5 yıllık ortalaması 0,9’a tekabül ediyor.

Son yükselişle birlikte Borsa İstanbul Bankacılık Endeksi’nin yılbaşından bu yana dolar bazlı getirisi yüzde 33’e çıkarken, MSCI gelişmekte olan ülkeler bankacılık endeksi yüzde 5 geriledi. Diğer taraftan, Euro Stoxx Bankacılık Endeksi, S&P Bankacılık Endeksi ve İngiltere Bankacılık Endeksi de yılbaşından bu yana negatif tarafta konumlanıyor.