Advertisement
FİNANSAL TEKNOLOJİ ABONE OL

 

Bankalararası Kart Merkezi (BKM) İş Geliştirme Direktörü ve Blockchain Türkiye Platformu (BCTR) Direktörü Özge Çelik, bu dönemde blockchain teknolojisinin öneminin daha da artığını ve BCTR'nin iki hafta içinde ilk projesini hayata geçireceğini söyledi. Bloomberg HT televizyonunda Finansal Teknoloji programına konuk olan Çelik, BCTR'nin büyesinde iki yeni çalışma grubunun kurulduğu ve bunlardan bir tanesinin uluslararası ilişkiler ile ilgili olduğunu belirtti. Böylece diğer ülkelerle olan ilişkileri biraz daha yakın tutmak istediklerini vurgulayan Çelik, bir diğer çalışma grubunun da sağlık çalışma grubu olduğunu kaydetti. BCTR'nin en temel ürününün de bir iki hafta içinde hayata geçirileceğini belirten Çelik, amaçlarının Blockchain Türkiye Platformu'na üye tüm şirketlerin blockchain'i deneyimlemeleri olduğunu belirtti. BCTR üyesi 68 şirket olduğunu ve 15 kurum ile de işbirliği içinde olduklarını kaydeden Çelik, "Karar ve onay süreçlerini blockchain'e taşıdığımız bir uygulama geliştirdik. Adı, Blockchain Türkiye Uygulaması. Bu uygulama ile birlikte artık karar verilen noktalarda, bir belgenin onaylanması gereken noktalarda blockchain teknoloji üzerinden ortak mutabakatlarla ilerlenecek. Bu bizim ilk günden bu yana kendi kendini yöneten kendi kendini yöneten bir platform oluşturmak için hedeflediğimiz projelerden birisiydi" diye konuştu.

'ÜZERİNDE ÇALIŞILAN PROJELERDEN BİRİ DE BAĞIŞIKLIK PASAPORTU'

İçinden geçtiğimiz salgın döneminde, kişisel verilere dikkat ederek doğru bilgi  aktarımının ne kadar önemli olduğunun bir kez daha görüldüğünü söyledi. Çelik, bu noktada blockchain teknolojisinin önemine dikkat çekti. Bu konuda çalışılan projelerden bir tanesinin de 'bağışıklık pasaportu' olduğunu belirten Çelik; "Kişinin daha önce bu hastalığı geçirip  geçirmediği, aşısı bulunduğunda aşısı olup olmadığı gibi bilgilerin güvenli bir şekilde kaydedildiği, kişinin bunu dilediği kurumlarla paylaşabildiği yapılardan bahsediliyor gelecek için. Bunlara nerelerde kullanılabilir diye bakıldığında, örneğin konserlere, maçlara girerken ya da ulaşımda uçağa binerken belki sağlık durumunuzu ispatlamaya yaracak. Bu şekilde bağışıklık pasaportları belki gerçek kimliğimizin bir benzeri olacak. Blockchain de bunlar için güzel bir fırsat sunuyor.  Benzer şekilde kişilerin doğrulanmasının ne kadar önemli olduğunu gördük. Dolayısıyla blockchain temelli dijital kimlik projelerinde önemli fırsatlar var ki, zaten bu konuda çok çalışılan projeler ve ülkeler vardı. Önemi bir kez daha gündemimize geldi" diye konuştu. Yine blockchain tarafında dijital paraların çok önemli olduğunu ifade eden Çelik, uluslararası para transferleri, bir çok ülkenin merkez bankasının dijital para çalışması olduğunu ve buralarda hızlanma olduğunu gözlemlediklerini sözlerine ekledi.

'FINTECH'LER İÇİN DİJİTAL KAPSAYICILIK VE TASARRUF TARAFINDA FIRSATLAR VAR'

Fintech ekosistemine de değinen Özge Çelik, içinden geçilen dönemde fintech'lerin de zorluklar yaşadığını ancak onlar için aynı zamanda büyük fırsatların da olduğunu söyledi. Çelik, fintech'ler için özellikle dijital kapsayıcılık anlamında büyük bir fırsat olduğunu belirtti. Fintech'lerin yaptıkları işbirlikleri ile dijital kapsayıcılığı artıracaklarını, bunun, fintech'lerin zaten çok başarılı olduğu bir konu olduğunu ifade eden Çelik, "Dolayısıyla burada çok ciddi bir fırsat olduğunu görüyorum" dedi. Diğer yandan bu salgında küçük ve orta ölçekli işletmelerin en çok etkilenen kesim olduğuna dikkat çeken Çelik, bu kesime finansman sağlama noktasında da fintech dünyası için farklı fırsatlar olabileceğini belirterek; "Aslında biz bunu 2008 krizi sonrası fintech'lerin doğuşunda da yaşadık. Özelikle bu tür eksiklikleri hızlı doldurdukları için gündeme oturdular. Türkiye'de bugün inanların en çok gündeminde olan konulardan biri de tasarruf. 'Nasıl tasarrufları artırırız' diye bakıyorlar. Hayatında bunu gündemine alan çok kişi var. Dolayısıyla fintech'ler için bu alanda da çok fırsatlar olduğu görünüyor" değerlendirmesinde bulundu. Salgın sonrası dönemde çok yeni iş modellerinin görüleceğini belirten Çelik, farklı sektörlerden bir çok firmanın işbirliklerine gideceği bir dönemin bizleri beklediğini söyledi.