Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Eski Fed Başkanı Ben Bernanke arz yönlü enflasyon baskısının iyileşmesi halinde Fed yetkililerinin ekonomide yumuşak inişi başarabileceklerini belirtti.

Bernanke CNN'de katıldığı bir programda, “Bir resesyon yaşanması ihtimali var. Ekonomistler resesyonları öngörmekte çok kötüler fakat bence Fed’in Powell’ın yumuşak iniş olarak tanımladığı hamleyi gerçekleştirmek için makul bir şansı var” dedi.

Bernanke’ye göre böylesi bir senaryo 40 yılın en yüksek enflasyonunu resesyon olmadan ya da hafif bir resesyonla aşağı çekerek gerçekleşebilir.

Eski Fed Başkanı Bernanke Fed’in bağımsızlığına politik destek verilmesi gerektiğine vurgu yaparak tedarik zincirlerinin iyileşmesini ve petrol ve gıda fiyatlarının dengeye kavuşmasını umduğunu söyledi.

Bernanke’ye göre Fed’e olan güvenin sarsılması gibi bir ihtimal ortaya çıkarsa bu durum politika yapıcıların daha sıkı önlemler almasına neden olabilir.

Bernanke, gelen istihdam rakamlarının biraz şans ve arz tarafının iyileşmesiyle Fed’in 80’lerde görülen önlemleri almadan enflasyonu aşağı çekebileceğini belirtti.

ABD getiri eğrisi, Fed’in agresif faiz artırımlarının ekonomide yavaşlamaya yol açacağı endişeleriyle yatırımcıların kısa vadeli tahvillerde satışa gitmesiyle terse döndü.

İki yıllık ABD tahvil getirisi, nisan ayının başından bu yana ilk kez 10 yıllıkların getirisini aştı. Kısa vadeli getirilerin uzun vadeli getirilerden daha yüksek olması anomalisi tarihsel olarak potansiyel bir durgunluk habercisi olarak görülüyor.

Yatırımcılar Fed’in 40 yılın en yüksek enflasyonunu kontrol altına almak için Ekim ayına dek yapılacak üç toplantıdan en az birinde 75 baz puanlık bir faiz artışı yapmasını öngörüyor.

Para piyasalarının Eylül ayındaki toplantı bitiminde toplam 175 baz puanlık artışı fiyatladığı ve bu durumun iki kez 50 baz puan ve bir kez 75 baz puan artışı ihtimaline işaret ettiği görülüyor.

Üç toplantı için daha önceki beklenti her birinde 50 baz puanlık artış şeklindeydi. Daha önce Fed yetkilileri 75 baz puanlık bir faiz artışını masa dışında bırakmıştı. Fed son olarak 1994 yılında 75 baz puanlık faiz artışı gerçekleştirmişti.