Advertisement
HABERLER ABONE OL

Bireysel Emeklilik Sistemi (BES) her geçen gün daha fazla katılımcıyı bünyesine katıyor. Bloomberg HT'de yayınlanan Sigorta Gündemi'nde ele alınan sisteme nüfusu kadar her ay bir Anadolu kenti kadar yani 100 binden fazla kişinin katıldığı görülüyor. Bu yılın başından 14 Eylül'e kadar toplamda 883 bini aşan yeni katılımın yaşandığı sistemde yaklaşık 1,3 milyon sözleşme düzenlendi.

14,2 milyonu aşan katılımcı sayısı ve 349,8 milyar TL'nin üstüne gelen fon büyüklüğüne ulaşan BES, aynı zamanda dalgalı ortamlarda yatırımcıyı koruyan tasarruf araçlar arasında ilk akla gelen yapı durumunda.

Çocuklarını BES’e dahil eden ailelerin 15 aylık sürede her bir 18 yaş altı katılımcı için ortalama 2 bin 700 lira birikim yaptığına dikkat çeken Fiba emeklilik Genel Müdürü Erol Öztürkoğlu, “18 yaş altındaki katılımcılar, katkı paylarına göre farklılaşacak şekilde, şu ana kadar ortalama 700 lira kadar devlet katkısına hak kazandılar. Temmuz ayındaki asgari ücret düzenlemesinin ardından bir yıllık azami devlet katkısının 20 bin 655 TL’ye yükseldiği düşünülürse, mevcut katılımcılar katkı payı tutarını artırarak daha da fazla devlet katkısı alabilirler” değerlendirmesinde bulundu.

DASK'ta atama

Doğal Afet Sigortaları Kurumu (DASK) Yönetim Kurulu Başkanlığı görevine SEEDK Başkan Yardımcısı Fatma Ebru Gençosmanoğlu atandı.

Her bütçeye ve beklentiye uygun ekonomik sigorta çözümleri sunan modüler sigortalar günümüzde farklı bir sigortacılık deneyimi vaad ediyor. Generali Sigorta’nın CEO’su ve Genel Müdürü Sylvain Ducros, Generali Sigorta verilerine göre modüler sigortaya olan talebin 2021 ve 2022’nin ilk 8 ayı baz alındığında yüzde 25 oranında arttığını belirtti.

Tüketim ve yatırım alışkanlıklarının değiştiği ve enflasyonun hayat pahalılığını zorladığı süreçte bireylerin varlıkları sigorta etmekten kaçınmalarının ciddi bir sorun haline geldiğini söyleyen Doğa Sigorta Yönetim Kurulu Başkanı Nihat Kırmızı, “Finansal okuryazarlığın belirli seviyelerde olduğu ülkemizde vatandaşların sigorta konusunda bilincinin arttırılması ve yaygınlaştırılması gerekiyor.” dedi.

Bupa Acıbadem, dijital dönüşüm çalışmalarını hız kesmeden sürdürüyor. Şirket, “Kurumsal Sağlık Sigortası” sözleşmelerini dijitalleştirdi.

Reasürans kapasitesinin düşmesi bekleniyor

Boston Consulting Group’un, 2022 Sigorta Değer Yaratanları Raporu’na göre, küresel sigorta endüstrisinin yıllık ortalama Toplam Hissedar Getirisi (TSR), son yıllarda hayal kırıklığı yarattı ve öz sermaye maliyetinin altında kaldı.

Munich Re'nin yeni bir raporuna göre, sigorta sektörünün Ukrayna'daki savaşla birlikte aşırı enflasyon, yükselen faiz oranları ve varlık düşüşlerinin yükünü taşımaya devam etmesi nedeniyle reasürans kapasitesinin düşmesi bekleniyor.

Kripto varlıkların ve blok zinciri teknolojisinin kurumsal sahipleri için tüm kripto risklerini kapsamaya odaklanan Şikago merkezli kripto varlık sigorta şirketi EvertasInc. Evertas, yalnızca 2021'de yaklaşık 4 milyar dolarlık kripto varlığın çalındığını ve bu kayıpların çok küçük bir kısmının sigorta tarafından korunduğunu açıkladı.