Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

BGC Partners, Türk varlıklarında 2020 beklentilerinin yer aldığı raporunu yayınladı.

Raporda, ticaret endişelerinin azalması ve merkez bankalarının genişlemeci politikalarıyla birlikte büyümenin 2020'nin ilk yarısında büyük bir ihtimalle hız kazanacağı belirtildi. Kurum Türkiye'nin 2020'de yüzde 3 oranında dengeli bir büyüme kaydetmesini bekliyor.

Bütçe dengelerinin hükümetin maliyet tasarruf önlemlerine rağmen zayıf ekonomik faaliyet ve seçimler nedeniyle kötüleştiği belirtilen raporda, ekonomik faaliyetteki bir miktar toparlanmanın, toplanan vergiyi artırmak için alınan önlemlerle birlikte bütçe açığının GSYİH'ye oranının 2020'de yüzde 3'ün altına kalmasına yardım edebileceği belirtildi.

Güçlü faiz indirimlerinin ardından iyileşen talep koşullarının enflasyon üzerinde bir miktar yukarı yönlü baskı oluşturabileceği ifade edildi. Kurum, enflasyonun 2020'nin büyük bölümünde düşük çift haneli sayılarda gerçekleşmesini ve yılı yüzde 10'un hemen üzerinde tamamlamasını bekliyor.

Rapora göre BGC, Merkez Bankası'ndan 2020 başında “Sadece toplam 100 baz puan” faiz indirimi bekliyor. Kuruma göre ek indirimler, TÜFE enflasyonunun tek hanelere düşmesi durumunda gerçekleşecek.