Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

ABD Başkanı Joe Biden, 2030 yılına kadar ülkede satılan tüm otomobillerin yarısının temiz enerjiyle çalışmasını planladıklarını ama bunun şarj istasyonları ve diğer altyapı projelerine hükümetin daha fazla yatırım yapmasıyla mümkün olabileceğini belirtti.

Beyaz Saray’dan üstü düzey bir yetkilinin aktardıklarına göre, Biden Salı günü Detroit otomobil üreticileri ve Otomobil İşçileri Sendikası ile bir araya gelerek 2030 yılına kadar satılan arabaların yarısının elektrikli, hibrit ya da yakıt hücresi teknolojisine sahip olmasıyla ilgili kararnameyle ilgili görüşecek.

Beyaz Saray’dan yapılan bir açıklamada ise “Alınan bu yeni aksiyonlar, otomotiv sektöründe inovasyonu ve imalatı hızlandırarak temiz araba ve kamyonetler üretmede Amerika’nın lider rolünü güçlendirecek” dendi.

Federal kurumlar metan gazı ve karbon salınımıyla ilgili düzenlemeler için çalışıyor

Açıklamaya göre, Biden yönetimi sera gazı salınımı azaltma standartları ve yakıt ekonomisi gereklilikleriyle ilgili bir plan üzerinde de çalışıyor. Biden’ın iklim planının merkezinde yer alan kararname aynı zamanda bu yönetimin küresel ısınmayı engellemek için düzenlemede bulunduğu ilk büyük hamle olarak öne çıkıyor.

Trump yönetiminin düzenlemeleri gevşetmesinden sonra federal kurumlar petrol kuyularından kaynaklanan metan gazı salınımı ve enerji santrallerinin karbon salınımıyla ilgili ek kurallar üzerinde çalışıyor.

Otomobil üreticileri ise yeni araç üretim hedeflerine ulaşabilmek için hükümetin desteğine güvendiklerini belirtirken bazı çevreci kuruluşlar Biden tarafından açıklanan önlemlerin yeteri kadar sert olmadığını kanaatinde. Çevre Koruma Ajansı’nın verilerine göre, ulaşım sektörü ABD’nin sera gazı salınımında en büyük paya sahip.

Otomobil üreticilerinden elektrikli araba üretim hedefleri

Ford Motor, General Motors ve Stellantis yayımladığı bir ortak bildiride “Bu karar ABD pazarında köklü bir değişim yaşanacağını gösteriyor ve bu sadece yönetimin elektrifikasyon sürecini zamanlı ve kararlı bir şekilde yürütmesiyle başarılabilir” dedi.

Amerikalı araba üreticileri daha önce yaptıkları açıklamalarda karbon nötr araba üretme hedeflerini duyurmuşlardı.

General Motors, 2035 yılından itibaren sadece sıfır karbon salınımı yapan araçlar üreteceğini açıklarken Ford 2030 yılına kadar küresel araba üretiminin yüzde 40’ının elektrikli olacağını söylemişti. Stellantis ise 2030 yılına kadar Avrupa’daki satışlarının yüzde 70’i ve ABD’deki satışlarının ise yüzde 40’ını “düşük emisyonlu”, yani hibrit ya da elektrikli, arabaların oluşturacağını taahhüt etmişti.

7,5 milyar dolarlık bütçe sadece 735 bin şarj istasyonu kurmak için yeterli

Biden, ABD’nin tamamında 500 bin elektrikli şarj istasyonu kurmak için Kongre’den 15 milyar dolar istemişti fakat pazar günü iki partinin desteğiyle geçirilen pakette talep edilen bütçenin sadece yarısını alabilecek. Hükümetin verilerine göre, şu an ABD’de halka açık 41 bin elektrikli şarj istasyonu bulunuyor.

Sıfır Karbon Salınımıyla Ulaşım Derneği Direktörü Joe Britton, “Biden’ın koyduğu hedeflere doğru bir şekilde ulaşılması için gelecek 10 yılda 20-30 milyar dolar civarında bir yatırım gerekli. ABD’nin elektrikli araba dönüşümü gerçekleştiğinde toplam 4,5 milyon şarj istasyonuna ihtiyaç olacak. 7,5 milyar dolarlık bütçe sadece 735 bin şarj istasyonu kurmak için yeterli. Fakat bu şarj istasyonlarının yüzde 90’ının ikinci seviye şarj istasyonu, yüzde 10’unun ise üçüncü seviye şarj istasyonu olması gerekiyor. Seviye iki istasyonlar evvdeki saç kurutma makinesiyle aynı voltaja sahip, seviye 3 istasyonlar ise bir arabayı 15-20 dakikada şarj edebiliyor” dedi.