Advertisement
HABERLER ABONE OL

ABD Başkanı Joe Biden, perşembe günü yaptığı açıklamalarla Amerika’nın geri döndüğüne dair güçlü bir mesaj verirken dış politika ile ilgili önemli değişikliklerden bahsetti.

Başkan Biden, perşembe günü imzaladığı kararnamelerle, göçmen başvuruları, LGBTİ hakları, insan hakları ve ulusal güvenlik konularında ABD’nin dış politika duruşunu belirledi.

Göçmen entegrasyonu, hakları, oturum izinleri konusunda bir önceki yönetimin getirdiklerini tersine çeviren ve göçmenlerin ülkeye girişini ve oturumunu kolaylaştıran kararnamelere imza atan Biden, LGBTİ bireylerin temel haklarını dünya çapında korumak için bir başkanlık protokolü imzaladı.

Yeni kurumlar ve ittifaklar

ABD’nin dünyadaki konumunu yeniden tahsis etmek için yeni yönetimin güçlü ve sürdürülebilir çabalar sarf ederek ulusal güvenlik gücünü yeniden canlandıracağı belirtilirken, yeni kurumların ve ittifakların kurulacağı vurgulandı.

Biden, ‘Ulusal Güvenlik Memorandumu’nu imzalayarak ulusal güvenlik topluluğunun nasıl eleman tahsis ettiğini geliştirecek ve Ulusal Güvenlik Konseyi’nin yapısını belirleyecek.

Ulusal güvenlik güçlerinin memorandum ile birlikte ABD’nin çeşitliliğini ve yeteneğini yansıtacağını belirten Biden, aynı zamanda kurumlar arası bir çalışma grubu kurularak eleman alımlarının geliştirileceğini vurguladı.

"Amerika geri döndü"

Donald Trump'ın iyi planlanmamış dış politika hamlelerinin ardından yeni bir dönem vaadinde bulunarak, "Amerika geri döndü" diyen Biden, konuşmasında Çin ve Rusya'ya karşı sert bir tutum izleneceği sinyalini verdi ve Myanmar'da yönetime el koyan askeri cuntaya darbeyi durdurma çağrısında bulundu.

Biden, Almanya’dan herhangi bir birliğin çekilme işlemi durduracağız.” dedi ve ABD'nin Yemen'de Suudi Arabistan öncülüğündeki koalisyona sağladığı desteğin durdurulacağını söyledi.

Biden ek olarak, "Amerikan yönetimi Çin'in ABD'ye rakip olma hırsı ve Rusya'nın demokrasimize zarar verme girişimleri ile mücadele etmek de dahil olmak üzere otoriter yönetimlere karşı harekete geçme fırsatını kullanmalıdır. Yeni dönemi başlatmamız ve salgın, iklim krizi ve nükleer silahların yayılması gibi konularla mücadelede vites büyütmeliyiz" dedi.

ABD yakın dönemde Paris İklim Anlaşmasına ve Dünya Sağlık Örgütüne geri dönüş sürecini başlatırken aşının adil dağıtılması için kurulan COVAX’a da katılma taahhüdünde bulunmuştu.