Advertisement
HABERLER ABONE OL

ABD’nin seçilmiş Başkanı Joe Biden Avustralya, Japonya ve Güney Kore’nin liderleriyle ayrı ayrı telefon görüşmeleri gerçekleştirdi. Görüşmelerde en fazla önce çıkan başlık Hint-Pasifik bölgesindeki güvenlik ve işbirliği oldu.

Liderlerle gerçekleştirilen telefon görüşmeerinde müttefiklik ilişkilerinin güçlendirilmesi, koronavirüs salgınına karşı işbirliği ve küresel ekonomik toparlanma konuları öne çıktı. Bunların yanında iklim değişikliyle mücadelede küresel işbirliği de liderler arasında konuşulan önemli konular arasında yerini aldı.

Biden, arayan liderlere tebrikleri için teşekkür ederken her lidere ABD’nin bölgedeki güvenlik ve savunmaya büyük bir önem atfettiğini belirtti.

Japonya Başbakanı Yoshihide Suga ile gerçekleştirdiği görüşmede “beşinci madde çerçevesinde” Japonya’nın savunmasına bağlılığını dile getiren Biden, ABD-Japonya ittifakının Hint-Pasifik bölgesinin güvenliği için kilit rol oynadığını vurguladı.

Biden, Avustralya Başbakanı Scott Morrison ile görüşmesinde de Hint-Pasifik bölgesinde demokrasinin güçlendirilmesi, ekonomik toparlanma ve bölge güvenliği için işbirliği konuları öne çıktı.

Güney Kore Başkanı Moon Jae ile gerçekleştirdiği görüşmede “ABD-Güney Kore arasındaki müttefiklik ilişkisi Hint-Pasifik bölgesindeki güvenlik ve refahın temel taşıdır.” diyen Biden, Jae ile iklim değişikliğinden Kuzey Kore meselesine kadar birçok konuda çalışmayı dört gözle beklediğini söyledi.

Asya-Pasifik bölgesinde bulunan ülkelerle gerçekleştirilen görüşmelerde bölgedeki güvenlik ve işbirliğine yapılan vurgu, Biden'ın şimdiden bölgede ABD'nin etkinliğini artırmayı planladığına dair yorumları hızlandırdı.