Advertisement
HABERLER ABONE OL

ABD Başkanı Joe Biden, Latin Amerika ülkeleriyle yapılan Çin’in büyüyen etkisini azaltmak amacıyla başlattığı ve davet edilen ülke listesi nedeniyle anlaşmazlıklara yol açan toplantıda yeni bir ekonomik işbirliği teklifinde bulundu.

Los Angeles'da gerçekleştirilen Summit of the Americas etkinliğinde Biden yönetimi ABD’nin güneydeki ekonomik olarak zayıf komşularına isteklerini dikte edeceğine dair endişelere rağmen bölgeye bağlılığı konusunda güvence vermeye çalıştı.

Zirveye katılan devlet başkanları ve hükümet yetkililerinin sayısı Joe Biden’ın Küba, Venezuela ve Nikaragua’yı davet etmemesi ve bu durumun Meksika Devlet Başkanı Manuel Lopez Obrador ve diğer birkaç lider tarafından protesto edilmesiyle 21’e düşmüştü.

Esnek, güvenilir ve sürdürülebilir bir tedarik zinciri hedefleniyor

Biden açılış seremonisinde yaptığı konuşmada, “Ticaretimizin esnek, güvenilir ve sürdürülebilir tedarik zinciri oluşturmada daha sorumlu ve sürekli olmasına yatırım yapmalıyız” ifadelerini kullandı.

Ancak üst düzey bir yetkili Biden’ın hala geliştirilmekte olan “Ekonomik Refah için Amerika İşbirliği” planının gümrük vergilerini düşürmekte yetersiz kaldığı ve öncelikli olarak hali hazırda ABD ile ticaret anlaşmalarına sahip “benzer görüşlere sahip ortaklara” yoğunlaşacağına dikkat çekti. Yetkili görüşmelerin sonbahar başlarında başlamasının beklendiğini de ekledi.

ABD’li yetkililer zirvenin ve paralel olarak gerçekleştirilen iş dünyası buluşmalarının yüksek enflasyonla boğuşan hükümetlerin pandemi nedeniyle gerginleşen tedarik zincirlerini daha yakına taşımasına yardımcı olacağını umuyor.

Biden yönetiminin mevcut öncelikleri arasında silahlı saldırılar, yüksek enflasyon ve Ukrayna savaşı gibi öncelikler olsa da yetkililer, Joe Biden’ın yeni ortaklıklarla Çin’e karşı rekabetçi hedeflerine ulaşmanın yollarını aradığını kaydediyorlar.

ABD’nin planları arasında Inter-Amerikan Kalkınma Bankası kurulması ve temiz enerji istihdamı yaratılması da bulunuyor.