Advertisement
HABERLER ABONE OL

Enerji Bakanlığı Salı günü yaptığı duyuruda, ABD'nin 11 Ağustos'tan itibaren Rusya'dan ithal edilen uranyumu yasaklayacağını duyurdu.

Enerji Bakanlığı'na göre Rusya, dünyadaki zenginleştirilmiş uranyum arzının neredeyse yarısını kontrol ediyor ve ülkenin 94 nükleer reaktörüne güç sağlamak için kullanılan ABD'nin zenginleştirilmiş uranyumunun yaklaşık dörtte birini sağlıyor.

Başkan Joe Biden'ın Pazartesi günü yasalaştırdığı yasak, aynı zamanda ülkenin uranyum endüstrisini genişletmek için 2,72 milyar dolarlık federal fonun da kilidini açıyor.

Uranyum fiyatlarını takip eden Borsada işlem gören fonlar duyurunun ardından hafif yükseldi; Global X Uranium ETF ve Sprott Uranium Miners ETF Salı günü yaklaşık yüzde 1 artışla işlem gördü.

Enerji Bakanı Jennifer Granholm yaptığı açıklamada, "Ülkemizin temiz enerji geleceği Rusya'dan yapılan ithalatlara bağlı olmayacak. Burada, Amerika Birleşik Devletleri'nde güvenli bir nükleer yakıt tedarik zinciri oluşturmak için yatırımlar yapıyoruz" dedi.

ABD, zenginleştirilmiş uranyumunun yüzde 20'sinden fazlasını Rusya'nın devlete ait nükleer enerji şirketi Rosatom'dan ithal etmeye devam ederken, Kremlin'in Ukrayna'yı işgal ettiği Şubat 2022'den bu yana şirketin 35'ten fazla yan kuruluşuna yaptırım uyguladı.

Senato Enerji ve Doğal Kaynaklar Komitesi'nin kıdemli üyesi R-Wyo'dan Senatör John Barrasso, bu son hamlenin ABD'nin emtia konusunda Rusya'ya olan bağımlılığının sona erdiğini işaret ettiğini söyledi.