Advertisement
KRİPTO PARA ABONE OL

ABD’deki sermaye piyasaları düzenleyicisi SEC’in bu sene Bitcoin yatırım fonlarını onaylaması beklenirken kripto paralar ile bağlantılı birçok şirket de halka arz oldu. Bazı şirketler ise çok fazla Bitcoin aldığı için hisseleri Bitcoin’deki fiyat hareketlerinden etkileniyor.

Kripto paralar için finans ekosistemi giderek genişlemesine rağmen bazı geleneksel yatırım hesaplarında hala Bitcoin alımı seçeneği bulunmuyor. Bitcoin’e yatırım yapmak isteyen fakat bunu doğrudan yapmayı tercih etmeyen yatırımcılar ise bağlantılı şirketler yoluyla Bitcoin’e yatırım yapabilir.

Hisse senedi alın ama Bitcoin olsun

Coibase’in Nisan ayında Nasdaq Borsasında halka arz edilmesi dolaylı yatırım stratejilerinin test edilmesi için iyi bir örnek teşkil ediyor. Çünkü Coinbase’in gelirlerinin büyük bir bölümü işlemlerden elde ettiği komisyon ve saklama ücretlerinden oluşuyor. Kripto para borsasının hisse fiyatı ise Bitcoin’in fiyatıyla kuvvetli bir ilişki içerisinde.

Şirket SEC’e yaptığı şu açıklamada ise kripto varlık fiyatlarına ne derece bağlı olduğunu açıkça söylüyor:

Net gelirimiz önemli ölçüde kripto varlıkların fiyatlarına ve platformda gerçekleştirilen işlemlere dayalı

Bazı yatırımcılar Tesla gibi Bitcoin’i bilançolarına dahil eden şirketlere odaklanarak dolaylı bir Bitcoin yatırımı yapmayı planlıyor. Tesla’nın dışında bu şirketler arasında MicroStrategy ve Galaxy Digital Holding de bulunuyor.

Switchback Financial’dan Michael Kelly ise bu tarz dolaylı bir Bitcoin yatırımının çift taraflı bir risk taşıdığını vurgulayarak, “Risk-getiri profili tamamen aynı değil çünkü şirketin kendisinde de pozisyon alıyorsunuz ve buradan doğabilecek riskleri de taşıyorsunuz” dedi.

Kendisine değil ama teknolojisine

Bitcoin’e doğrudan yatırım yapmak istemeyenlerin ikinci durağıysa blokzincirleri oluşturan kripto madencilik şirketleri.

Sektördeki en büyük kripto madencilik şirketi olan Marathon Digital ve Riot Blockchain, doğrudan kripto para yatırımından ziyade madencilik teknolojisine yatırım yapmayı tercih edenlerin ilgi odağı.

Las Vegas merkezli Marathon internet sitesinde yatırım imkanlarıyla ilgili şöyle diyor:

Kripto varlık bulundurmanın beraberinde getirdiği karmaşıklığa gerek kalmadan portföyünüzde Bitcoin bulundurmanıza yardımcı olur

Colorado merkezli Riot ise kripto bağlantılı şirketlerin satın alınması konusunda uzmanlaşmış. Şirket Nisan ayında Kuzey Amerika’nın en büyük Bitcoin madencilik tesisi Whinstone’u 651 milyon dolar nakit ve hisse karşılığında alacağını açıklamıştı.

Yatırım fonları kurulana kadar ortaklıkla devam

Grayscale Investment da kurulduğundan beri kripto para piyasalarına dolaylı yoldan yatırım yapmak isteyenler için bir diğer uğrak noktası. Grayscale yatırımcılarına dijital bir cüzdan sahibi olmadan kripto paralarda işlem yapma imkanı sunuyor, bunun karşılığında ise yüzde 2’lik bir komisyon ücreti alıyor.

Bir ortaklık fonu üzerinden işlemlerini gerçekleştiren Grayscale, ABD’deki düzenleyici kuruluşlar kripto paralar için borsa yatırım fonlarına izin verir vermez ortaklığı bir yatırım fonuna dönüştürmeyi planlıyor.

Yatırımcılar ise kripto para yatırım fonlarının bu piyasalarda işlemleri kolaylaştıracağını, saklama ve portföy entegrasyonundaki karmaşıklığı gidereceğini düşünüyor.