Advertisement
KRİPTO PARA ABONE OL

Enerji maliyetlerinin gerilemesiyle Kuzey ülkeleri Bitcoin madencilerinin gözde noktalarından biri oldu.

En azından 20 yılın en yağışlı hava koşullarının yaşanması hidro elektrik santrallerinden üretimin artmasıyla birlikte İsveç ve Norveç'te dünyanın en ucuz elektriği üretiliyor.

Bunun yanında kripto paraların üretimi için en kritik öneme sahip hammadde olan elektrikte fazlalık oluşması Bitcoin fiyatlarının neredeyse dört katına çıktığı bir yıla denk geldi.

Kripto paralar uçak hangarları kadar büyük alanlarda karmaşık algoritmaların işlendiği devasa bilgisayar tarlalarında üretiliyor. Bu nedenle üretim faaliyetlerinde kritik öneme sahip elektrik harcaması 70 bin haneye yetecek boyutlara ulaşabiliyor.

Mevcut piyasa dinamikleri büyük Bitcoin madencilerine üretim için Çin, Kazakistan ve Kanada gibi alternatif lokasyonlar sunuyor.

Ancak Bitcoin üretimi için koşullar her zaman bu denli cazip değil.

Elektrik maliyetlerinin yüksek seyrettiği ve çoğu kripto para fiyatının düşük kaldığı yıllar boyunca üretim her madenci için şimdiki kadar cazip değildi. Bu nedenle 2017'de yaşanan ralli sonrasında birçok madenci bölgeyi terk etmişti.

Boden, İsveç'te veri merkezi işleten Hong Kong merkezli Genesis Mining Ltd.'den Philip Salter, "Bizim gibi zor dönemlerde kalanlar şimdi oldukça mutlu. Hiç kâr etmediğimiz zamanlar oldu. Ancak geçen yıl boyunca kârlılığımız üç katını aştı." diyor.

Sıra dışı ölçüde yağışlı hava ve ılıman sıcaklık İskandinavya boyunca barajlardaki doluluk seviyelerini 20 yıldan uzun bir sürenin en yüksek seviyesine taşıdı. Sonuçta enerji fiyatları uzun zaman boyunca sıfıra yakın kaldı. Bu yıl bölgedeki ortalama fiyat Avrupa'nın en büyük enerji piyasası Almanya'nın üçte biri civarında gerçekleşti.

Uluslararası Enerji Ajansı'nın (UEA) 30 üyesi arasında geçen yıl için sanayi kullanımına yönelik en düşük enerji fiyatlarına sahip ülke Norveç oldu. Aynı zamanda tüketici dışı kullanım için Avrupa Birliği (AB) içerisinde de en düşük fiyat bu yılın ilk yarısında Norveç'te idi. Hemen sonrasında kripto para üretimi için tercih edilen diğer bir nokta olan İzlanda geliyor.

Norveçli danışmanlık şirketi Wattsight AS'den Tor Reier Lilleholt, bu fiyatların ücret ve vergiler hariç dünyada bulunabilecek en düşük fiyatlar arasında olduğunu söyledi.