Advertisement
KRİPTO PARA ABONE OL

Bitcoin madencileri, geçtiğimiz yıl tarihi zirvesinin gördükten sonra yüzde 50 değer kaybeden kripto paranın işlemlerine devam edebilmesi için hayati bir sınavla karşı karşıyalar.

Geçtiğimiz yıl Bitcoin’in yukarı yönlü çıkışı sırasında birçok madencilik operasyonu kayda değer kârlar elde etmiş olsa da yaşanan son düşüş yeterince verimli olmayan madencilik operasyonlarına pahalıya patlayabilir.

Yüksek işlem gücüne sahip bilgisayarlar aracılığıyla blokzincir işlemlerinin onaylanması için zorlu matematik problemlerini çözerek yapılan ve harcadığı enerji sebebiyle maliyetli bir iş kolu olan madencilik için yaşanan fiyat düşüşünün mevcut durumu daha da karmaşıklaştıracağı düşünülüyor.

Yeterince verimli olmayan veya elde edilen madencilik gelirinden daha maliyetli enerji kontratlarına imza atan madencilik şirketlerinin kapanabileceğini ya da başka şirketler tarafından satın alınabileceğini söyleyen CleanSpark Inc. madencilik şirketi Yönetim Kurulu Başkanı Matt Schultz, “Petrol fiyatları düştüğünde Batı Teksas’ta bulunan daha verimsiz şirketler kapanmıştı. Burada da aynı durum yaşanıyor” değerlendirmesinde bulundu.

Mevcut satış dalgası, Rusya Merkez Bankası’nın ülkedeki madenciliğin yasaklanmasını tasarladığı günlerde gelmesi dolayısıyla endüstrinin kırılgan olduğu bir dönemde gelmesi açısından önem taşıyor. Toplam madencilik işlemlerinin yüzde 15’inin Rusya’da gerçekleştiği hesaplanıyor. Sektör benzer uygulamaların yaşandığı Çin’deki yasaklardan toparlanmış olsa da mevcut fiyatlar göz önünde bulundurulduğunda bu kez daha büyük kayıpların yaşanabileceği düşünülüyor.

Madencilik ağının yüzde 23'ü kapanma riskiyle karşı karşıya

Bitcoin’in 36 bin 700 dolardan işlem görmesi sektörün yüzde 23’ünü oluşturan ve daha eski model donanım kullanan birçok madencilik şirketini kapanma eşiğine tehlikeli derecede yakın çalışmasına neden oluyor. Bu eşiğe, çalışanlar ve diğer maliyetler dahil değil.

Madenci miktarının artmasıyla işlemlerin daha da maliyetli hale geldiği ağda elde edilecek toplam Bitcoin’in sabit kalması ve düşen fiyatlar nedeniyle işlem verimliliğini artırmayan firmaların sektör dışında kalmasının kaçınılmaz olduğu belirtiliyor.

Bloomberg'in haberine göre “Hepimiz sabit miktarda verilen Bitcoin’den pay almak için rekabet ediyoruz” diyen Marathon firması temsilcisi Charlie Schumacher yeni ve daha verimli donanımlar sipariş ettiklerini belirterek, “Eğer madencilik ağındaki maliyetler daha ufak çaplı firmalar için kar edemeyecekleri kadar pahalı bir operasyona dönüşürse bu bizim daha fazla Bitcoin kazacanağımız anlamına gelir” değerlendirmesinde bulundu.

Birçok firmanın kapandığı ve donanımlarını sattığı 2018 yılında günlük madenci gelirleri yüzde 85 düşmüş ve Bitcoin ağını destekleyen işlem gücü yüzde 80’in üzerinde bir oranda gerilemişti. Benzeri bir duruma işaret eden sinyaller şimdiden görülmeye başlandığını belirten uzmanlar eski madencilik donanımlarıyla yapılan madencilik getirilerinin aylardır gerilediğini belirtiyor. Buna ek olarak Bitcoin ağındaki hashrate oranlarında 19 Ocak’ta görülen zirve noktasından itibaren başlayan düşüş eğilimi de devam ediyor.

Bitcoin haftaya Nasdaq ve küresel piyasaların genelinde yaşanan sert düşüşle başladıktan sonra Nasdaq’ın günü hafif pozitife dönerek kapatmasıyla 36 bin doların üzerine tırmandı.

Küresel risk iştahının azalması ve jeopolitik endişelerin artmasıyla piyasalar düşerken, Nasdaq ile korelasyonu son aylarda giderek yükselen Bitcoin de kayıplardan etkilendi. Pazartesi günü 33 bin doların altına gerileyen Bitcoin, piyasalardaki rüzgarın tersine dönmesiyle beraber akşam saatlerinde hızlı bir yükseliş kaydetti.

Bitcoin’in Nasdaq ile olan korelasyonunun yükselmesi de kripto paranın geleneksel piyasalardaki hareketlerden giderek daha fazla etkilendiği anlamına geliyor. Böylece Ukrayna üzerinden ABD ile Rusya arasındaki gerginliğin artması küresel risk iştahını baskılarken Bitcoin fiyatlarını da aşağı yönlü etkilemiş oldu.

Oanda piyasa analistlerinden Edward Moya, Bitcoin için dönüm noktasının geldiğini belirterek, “Eğer Wall Street’te panik satışları yeniden başlarsa Bitcoin için 30 bin dolar seviyesi destek sağlamayabilir” dedi.

Diğer bir Oanda piyasa analisti Craig Erlam ise 30 bin dolardaki desteğin kırılmasının psikolojik destek olan 40 bin doların kırılmasıyla karşılaştırılamayacağını söyledi. “30 bin dolar 2021 boyunca dayanan önemli bir destek seviyesi” diyen Erlam, bu seviyenin aşılması halinde görünümün kötüleşebileceğini vurguladı.