Advertisement
KRİPTO PARA ABONE OL

Bloomberg HT'nin Kripto Para programında Hande Berktan'ın konuğu olan Blockchainist Center kripto ekonomi grubu koordinatörü Alp Işık ve kripto para uzmanı Altuğ İşler Bitcoin ile ilgili gelişmelere ilişkin değerlendirmede bulundu.

Bitcoin'de yaşanan gelişmeleri Bitcoin'in iç dinamikleri ve dış dinamikler olarak ikiye ayırmak gerektiğinin altını çizen Işık, jeopolitik gelişmelerden kaynaklı “dijital altın” algısıyla birlikte Bitcoin'e geçişin başladığını ifade etti.

Işık, Bitcoin'un haber akışına altınla aynı anda tepki verip sıçrama kaydettiğini belirtti ve “CME'nin kullanıma sunduğu opsiyon işlemleriyle birlikte bu akışın iyice hızlandığını söyleyebilir.” diye ekledi.

Işık, yatırımcıların asıl beklediği gelişmenin her 10 dakikada bir 12.5 Bitcoin üretilirken, bu miktarın yarılanması anlamına gelen “blok ödülü yarılanması” olduğunu belirtti. 50 Bitcoin ile başlayan yarılanma dört yılda bir gerçekleşiyor ve Mayıs ayında bir kez daha yaşanacak.

Bitcoin'un çıkarma zorluğu tarihin en yüksek seviyesine geldi”

Son dönemdeki yükselişin ardındaki sebeplere değinen İşler, “Yaklaşan ödül yarılanması öncesinde piyasada trend dönüşüne ihtiyaç vardı.” dedi. 

Bitcoin'in madencilik yapılarak çıkarılan ve sınırlı arzı bulunan bir meta olduğuna değinen İşler, “Bitcoin'un çıkarma zorluğu tarihin en yüksek seviyesine geldi.” dedi.

Çıkarma maliyetindeki yükselişin fiyat üzerinde olumlu bir baskı yaratmasının beklendiğini ifade eden İşler, teknik sebepler bir kenara bırakıldığında maliyet, ödül yarılanması hesaba katıldığında fiyatın yukarı doğru baskılanmasının beklendiğini söyledi.