Advertisement
BLOOMBERGHT GÜVEN ENDEKSİ ABONE OL

Bloomberg HT Tüketici Güven Endeksi Nisan ayında bir önceki aya göre yüzde 17,90 artarak 54,57 olarak kaydedildi.

Endeksin detaylarına bakıldığında, tüketicinin bir yıl öncesine göre kişisel finansal durumu dışında, kişisel ve genel değerlendirmesinde hem önceki döneme göre hem de geleceğe ilişkin beklentilerinde iyileşme izlendi.

Rusya – Ukrayna arasındaki savaşın kısmen soğumaya başlaması ve finansal piyasaların genel olarak olumlu seyri Tüketici Güvenindeki artışın temel nedenleri olarak öne çıktı.

Artmaya devam eden yüksek enflasyon ise kişisel finansal durum algısını olumsuz etkilemiş görünüyor. Bu çerçevede, Bloomberg HT Tüketici Beklenti Endeksi bir önceki aya göre yüzde 14,57 artarak 69,02 değerini aldı.

Diğer taraftan, içinde bulunulan dönemin dayanıklı tüketim malları ile otomobil ve konut alımı için uygunluğunu ölçmeye çalışan Bloomberg HT Tüketim Eğilimi Endeksi ise yüzde 37,30 artarak 40,76 oldu.

Oldukça düşük seviyelerde olmasına rağmen, enflasyondaki yükselme beklentisi tüketim eğilimindeki görece yükselmenin nedenlerinden biri olarak öne çıkıyor. Konut satışlarında gözlenen yukarı ivmelenme de bu durumun bir yansıması olarak görünüyor.