Advertisement
BLOOMBERGHT GÜVEN ENDEKSİ ABONE OL

Kasım ayının ilk yarısında tüketicinin mevcut durum algısı ve geleceğe ilişkin beklentilerinde gerileme yaşandığı izleniyor.

Endeks anketi 27 Ekim – 12 Kasım arasında yapıldığından dolayı tüketicilerin TCMB Merkez Bankası Başkanı ve Hazine ve Maliye Bakanlığı’ndaki görev değişikliklerini ve dolayısıyla ekonomi politikasındaki muhtemel değişiklikleri nasıl algıladığını büyük oranda yansıtmamaktadır.

Pandeminin tekrar artış eğilimine girmesi ve yükselme eğilimini koruyan döviz kurları ve faiz oranları endeksteki düşüşü etkileyen faktörler olarak görünüyor.

Bu çerçevede, Bloomberg HT Tüketici Beklenti Ön Endeksi’nin bir önceki ayın nihai endeksine göre yüzde 10.28 gerileyerek 67.96 değerini aldığını izliyoruz.

Diğer taraftan, içinde bulunduğumuz dönemin dayanıklı tüketim malları ile otomobil ve konut alımı için uygunluğunu ölçmeye çalışan Bloomberg HT Tüketim Eğilimi Ön Endeksi ise yüzde 26.43 gibi önemli bir oranda düşerek 33.06 değerini almıştır.

Ekonomi politikasındaki olası değişiklikler ve Covid-19’un seyrinin Tüketici Güveninin yakın gelecekteki temel belirleyenleri olacağını düşünüyoruz.