Advertisement
BLOOMBERGHT GÜVEN ENDEKSİ ABONE OL

Endeksin detaylarına bakıldığında, mevcut durum algısı ve geleceğe ilişkin beklentiler bir miktar iyileşirken, tüketim eğiliminde sert bir gerileme izleniyor. İçinde bulunduğumuz günlerde Türkiye ve Dünya’da gündemin ana maddesinin Koronavirüs salgını olduğunu görüyoruz.

Endeksin anket dönemi 27 Şubat - 12 Mart tarihleri arasıdır. Türkiye’de ilk vakanın ortaya çıkması 10 Mart tarihi. Bu nedenle, ön endeksin bu gelişmeyi büyük oranda yansıtmadığını vurgulamak gerekiyor. Buna ilaveten, Şubat sonuna göre jeopolitik risklerin kısmen azalması ve geçtiğimiz hafta başına kadar öncü göstergelerin Türkiye ekonomisinde ekonomik aktiviteye ilişkin pozitif sinyaller vermesi de endeksin yatay seyrine katkıda bulunmuş olabilir.

Bu çerçevede, Bloomberg HT Tüketici Beklenti Ön Endeksi’nin bir önceki aya göre yüzde 5,31 artarak 82,82 değerini aldığını izliyoruz. Diğer taraftan, içinde bulunduğumuz dönemin dayanıklı tüketim malları ile otomobil ve konut alımı için uygunluğunu ölçmeye çalışan Bloomberg HT Tüketim Eğilimi Ön Endeksi ise yüzde 13,03 gibi azalışla 69,64 değerini alıyor. Veriler geçtiğimiz Aralık ayı başından bu yana tüketim eğilim endeksinde sert bir düşüşe işaret ediyor.

Endeksin önümüzdeki dönem seyrinde koronavirüs sürecinin gelişimi önemli bir faktör olacak gibi görünüyor.