Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

ÇAĞLAR KUZLUKLUOĞLU/BLOOMBERG HT ARAŞTIRMA

Bloomberg Gelişen Piyasalar Başekonomisti Ziad Daoud, son dönemde küresel ve Türkiye'nin de yer aldığı gelişen ülkeler ligindeki ekonomik gelişmeleri Bloomberg HT’ye değerlendirdi.

Pandemi ve savaş sonrası enerji fiyatlarının yükseldiğine dikkat çeken Daoud, arz ve tedarik şokları ile talep ekseninde ortaya çıkan görünümün fiyatların seyrinde etkili olduğunu belirtti.

Daoud, artan emtia ve enerji maliyetlerinin Orta Doğu’yu ikiye böldüğünü dile getirirken bilhassa enerji ihracatçısı ülkelerin kazanan konumda olduğunun altını çizdi.

Gelişen ülkelerin, küresel ekonomi ve piyasalarla olan ilişkilerine değinirken ticaret ve finans kanallarını işaret eden Daoud, küresel büyümenin yavaşlamasının ve sermaye akımlarının gelişen ülkelerden gelişmiş ülkelere kaymasının yarattığı risklere dikkat çekti.

Daoud, Türkiye’ye ilişkin ise faizlerin ve emtia fiyatlarının arttığı ortamda mevcut para politikası ve enflasyon görünümü ile cazibe yaratmada güçlüklerin bulunduğundan bahsetti.

Daoud ayrıca Türkiye’nin enflasyonla mücadeleyi öncelik haline getirmesi ve politika öngörülebilirliğini sağlaması halinde bir takım dezavantajların bertaraf edilebileceğini dile getirdi.

Geleceğe ilişkin beklentiler konusunda 4 önemli unsura dikkat çeken Ziad Daoud, emtia fiyatlarındaki artış eğilimi, Rusya’nın Ukrayna’yı işgali ile yaşanan savaş, Çin’in büyümesinin yavaşlaması ve birçok ülkede faiz oranlarının yükselmesinin bugün ve gelecekte kritik rol oynayacağını söyledi.

Ülke ekonomilerinin büyüme ve enflasyonla mücadele arasında ikilemde kaldıkları ortamda, “Düşen büyüme ve yükselen enflasyon” temasının mevcut koşulları ifade ettiğini de sözlerine ekledi.