BM Güvenlik Konseyi'nde ABD'ye sert tepkiler
-
BM Güvenlik Konseyi'nde Rusya ve Çin başta olmak üzere birçok ülke, ABD'nin Venezuela'ya yönelik askeri müdahalesinin uluslararası hukuku ihlal ettiğini savunarak sert tepki gösterdi.
-
ABD yönetimi müdahaleyi Maduro'ya yönelik "yasal bir kolluk operasyonu" olarak savundu.
Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi'nde yapılan toplantıda, Rusya ve Çin başta olmak üzere birçok ülke ABD'nin Venezuela'ya yönelik askeri müdahalesini eleştirirken, ABD tarafı Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro'nun bölgesel istikrarsızlığın kaynağı olduğunu savundu.
ABD'nin Venezuela'ya askeri müdahalesinin ardından BM Güvenlik Konseyi acil toplanarak son gelişmeleri değerlendirdi.
Konsey'de konuşan Rusya'nın BM Daimi Temsilcisi Vassily Nebenzia, yaşananların yeni yılın başında uluslararası hukuka saygı, devletlerin iç işlerine karışmama, diplomasiye güven ve uzlaşı arayışı gibi temel ilkelere inanan tüm dünya için sarsıcı olduğunu ifade etti.
Nebenzia, ABD'nin Venezuela'ya yönelik askeri müdahalesinin uluslararası hukuk normlarını açıkça ihlal ettiğini belirterek, "İşte size, en katı Atlantikçileri bile dehşete düşüren, tüm ihtişamıyla kurallara dayalı dünya düzeni" dedi.
Süreci "uluslararası haydutluk" olarak nitelendiren Nebenzia, BM mekanizmalarının ve diğer çok taraflı platformların devreye sokularak ABD'nin Venezuela'ya yönelik askeri müdahalesinin uluslararası hukuk çerçevesinde objektif ve kapsamlı biçimde değerlendirilmesi gerektiğini vurguladı.
"Hiçbir devlet uluslararası yargıç olamaz"
Çin'in BM Daimi Temsilcisi Fu Cong ise ABD'nin uluslararası toplumun ciddi kaygılarını göz ardı ederek Venezuela'nın egemenliğini bilinçli şekilde ihlal ettiğini söyledi. Fu, "Çin, ABD'nin tek taraflı, yasa dışı ve zorbalık içeren eylemlerinden derin bir şok duymakta ve bunları şiddetle kınamaktadır" ifadelerini kullandı.
Fu Cong, ABD'ye uluslararası toplumun çağrılarına kulak verme, BM Şartı ve uluslararası hukuka uyma ve Venezuela hükümetini devirmeye yönelik girişimlere son verme çağrısında bulundu. Mevcut sorunların yalnızca müzakereler yoluyla çözülebileceğini vurgulayan Fu, Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro ve eşinin derhal serbest bırakılmasını talep etti.
Fu, "Hiçbir ülke dünyanın polisi olamaz, hiçbir devlet uluslararası yargıç olma iddiasında bulunamaz" değerlendirmesinde bulundu.
Rusya ve Çin'in yanı sıra Kolombiya, Brezilya, Pakistan, Somali, Fransa ve Danimarka gibi çok sayıda Konsey üyesi de ABD'nin Venezuela'ya yönelik askeri müdahalesini uluslararası hukuka aykırı bularak eleştirdi.
ABD, Maduro'yu "uyuşturucu örgütlerinin başı" olarak tanımlıyor
ABD'nin BM Daimi Temsilcisi Mike Waltz ise Maduro'yu ABD halkına yönelik saldırılar, Batı Yarımküre'nin istikrarsızlaştırılması ve Venezuela halkının gayrimeşru şekilde baskı altına alınmasından sorumlu tuttu.
Waltz, ABD'nin Venezuela'ya ya da Venezuela halkına karşı bir savaş yürütmediğini savunarak, "Bu ülkeyi işgal etmiyoruz. Bu, on yıllardır süren yasal iddianamelerin uygulanmasına yönelik bir kolluk operasyonuydu" ifadelerini kullandı.
Maduro'nun yalnızca uyuşturucu kaçakçılığıyla suçlanan bir isim olmadığını öne süren Waltz, 2024 seçimlerinde seçim sistemini manipüle ederek gayrimeşru biçimde iktidara geldiğini iddia etti. Waltz, Avrupa Birliği dahil yaklaşık 50 ülkenin Maduro'nun seçilmesini meşru kabul etmediğini belirterek, BM'nin buna rağmen Maduro'yu tanımasını da eleştirdi.
Maduro'yu "adaletten kaçan bir firari" ve "uyuşturucu örgütlerinin başı" olarak tanımlayan Waltz, Batı Yarımküre'nin ABD'nin düşmanları ve rakipleri için bir operasyon alanı haline gelmesine izin vermeyeceklerini dile getirdi.
Venezuela'nın İran, Hizbullah, suç örgütleri, Küba istihbarat unsurları ve diğer kötü niyetli aktörler için bir merkez haline getirilmesine izin verilemeyeceğini ifade eden Waltz, "Dünyanın en büyük enerji rezervlerinden bazılarının ABD'nin düşmanları ve gayrimeşru liderlerin kontrolünde kalmasına ve bu kaynakların Venezuela halkı yerine dar bir oligark grubunun çıkarlarına hizmet etmesine izin veremezsiniz" dedi.
Trump, 3 Ocak'ta yaptığı açıklamada Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro'ya yönelik geniş çaplı bir operasyon düzenlendiğini, Maduro ve eşinin ülke dışına çıkarıldığını duyurmuştu. Maduro ve eşi, ABD'de yargılanmak üzere New York'un Brooklyn bölgesinde bulunan Metropolitan Gözaltı Merkezi'ne sevk edilmişti.