Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

2022’nin ilk 6 ayı Avrupa hisseleri için 2008’in ilk yarısından bu yana en kötü yarıyıl olmaya hazırlanırken, stratejistlerin bu kayıpların yıl sonuna dek en azından bir kısmının geri alınacağı konusunda iyimser oldukları belirtiliyor.

Stoxx Europe 600 Endeksi, Bloomberg'in aylık anketindeki 15 tahminin ortalamasına göre, Aralık ayı kapanışını 467 endeks puanı seviyesinde tamamlayacak ve salı günkü kapanışa göre yüzde 14 artış gösterecek. Bu, stratejistlerin geçen ay ortalama olarak dokuz endeks puanı düşürmesinden sonraki yıl için hâlâ yüzde 4'lük bir düşüşü temsil ediyor.

Stoxx 600 yıl sonu için mevcut seviyelerine hemen üstünde 415 puanlık bir öngörüsü olan Societe Generale SA Stratejisti Roland Kaloyan, “Önümüzdeki çeyrek sallantılı ve dalgalı olabilir fakat kötümserliğin zirvesinden çok uzakta olduğumuzu düşünmüyorum” değerlendirmesinde bulundu.

Stoxx 600 bu yıl bu yıl yüzde 17 düştü

Avrupa hisse senetleri, yükselen enflasyon ve onu dizginlemek için gereken parasal sıkılaştırma nedeniyle ekonomik yavaşlama endişelerinin artmasıyla birlikte mücadele etmeye ve geçen hafta Şubat 2021'den bu yana en düşük seviyesine geriledi. Stoxx 600 bu yıl yaklaşık yüzde 17 düştü ve ayı piyasasına giren S&P 500’e katılmaya yakın duruyor.

Bank of America Stratejisti Thomas Pearce, Fed’in sıkılaşma döngüsünün tamamen fiyatlandığını ve bu durumun Stoxx 600 tekrar değerleme konusunda etkili olacağına vurgu yaptı. Banka Stoxx 600 için hedef puanını 430 olarak belirlerken geçtiğimiz hafta da Ekim 2021’den bu yana ilk kez Avrupa hisseleri için duruşunu negatiften nötre çevirmişti.

Pearce, stratejistlerin olumluya dönüşmekten geri kaldıklarını, “şimdilik büyüme risklerinin aşağı yönlü, reel getiri risklerinin ise beklentilerimize göre yukarı yönlü olduğunu görüyoruz” dedi.