Advertisement
HABERLER ABONE OL

Avrupa Birliği'nin tavan fiyatla birlikte gelen yeni yaptırımları Rus petrolü taşıyan gemilerin sigorta problemi ile karşılaşmasına neden oldu.

Bloomberg tarafından görülen belgelere göre sigorta mektubu olmayan ve Boğazlardan geçmek isteyen Rus ve Kazak petrolü taşıyan gemiler bekletiliyor. Bu nedenle İstanbul Boğazı'nın kuzeyinde Rus ve Kazak petrolü taşıyan gemilerin biriktiği görülüyor.

Cuma günü yürürlüğe giren tavan fiyat uygulamasının ardından Türk sularındaki petrol taşıyan gemilerden 'sigorta mektubu' garantisini sağlaması isteniyor. Türkiye'nin sigorta uygulaması AB'nin 5 Aralık itibariyle yürürlüğe giren yaptırımlarına bir karşılık olarak nitelendiriliyor.

AB ülkeleri 2 Aralık'ta, Rusya'dan deniz yoluyla taşınan petrole varil başına 60 dolar tavan fiyat uygulanmasında anlaşmaya varmıştı. G7 ve AB ülkeleri aynı zamanda 5 Aralık'tan itibaren de Rusya'dan deniz yoluyla taşınan petrole ithalat yasağı uygulamasına başlama kararı almıştı.

Gemileri risklere karşı sigortalayan London P&I Club web sitesinden yaptığı açıklamada global tanker filosunun yüzde 95'ini kapsayan International Group of P&I Club'a atıfta bulunarak Türkiye'nin talep ettiği mektupların şu an temin edilemeyeceğini söyledi.

Karadeniz'den gelen sadece Rus petrol gemilerinin değil, Kazakistan gemilerinin de söz konusu uygulamaya tabi olduğu ifade ediliyor. Gemileri takip eden veriler de Boğaz yakınında birçok geminin beklediğini gösteriyor.

Ancak yerel liman yetkilileri tüm tankerlerin bekletilmediğini, Rus denizcilik şirketi Sovcomflot PJSC'nin cumartesi günü gerekli mektubu temin ederek geçişinin sağlandığını belirtti.