Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Japonya Merkez Bankası (BoJ), koronavirüs pandemisinden dolayı küçük işletmelere destek vermek için 30 trilyon yen (279 milyar dolar) tutarında yeni bir borç verme programı açıkladı. Ancak banka, Cuma günkü acil toplantısında büyük bir teşvik açıklamadı.

Japonya'da Cuma günü açıklanan verilere göre kilit önemdeki enflasyon göstergesi üç yıldan uzun bir süredir ilk kez sıfırın altına geriledi. Verinin ardından toplanan BoJ, politika faizini ve varlık alımlarını değiştirmedi.

Bunun yerine daha büyük bir baskı oluşturan iflasları önleme, istihdamı koruma ve resesyonun ekonomik krize dönüşmesini engelleme görevine odaklanmayı tercih etti.

Yen kararın ardından dolar karşısında güçlenerek 107.50'ye kadar tırmanmasının ardından 107.71 civarında işlem gördü. Nikkei 225 Endeksi açıklama sonrasında daha önceki yükselişini geri verdi.

BoJ'un açıklamasında önceki borçlandırma programı ve şirket tahvilleri varlık alımlarıyla birlikte koronavirüse karşı alınan tedbirlerin toplam 75 trilyon yen olduğu belirtildi. Diğer yandan hükümetin pandemiye karşı açıkladığı rekor teşvik miktarı 117 trilyon seviyesinde bulunuyor.

UBS Securities baş Japonya ekonomisti Masamichi Adachi, "Bu, borçlanma programlarının kendisinden çok BoJ'un agresif duşuşunun bir gösterisiydi." dedi. Aynı zamanda eski BoJ yetkilisi olan Adachi, "Küresel finans krizinden sonra yenin güçlenmesine neden olduğu için 'çok az şey yapıyorlar ve çok geç yapıyorlar' damgasından kesinlikle kaçınmaya çalışıyorlar." dedi.