Bolat: Döviz bazlı reeskontta aylık firma limitleri 150 milyon dolar olacak
-
Ticaret Bakanı Ömer Bolat "Son bir karar, yabancı para reeskont kredisi tahsisi de kararlaştırıldı. Aylık 150 milyon dolara kadar yabancı para reeskont kredisi verilecek ihracatçılarımıza. Firma başına azami 1,5 milyon dolara kadar verilecek" dedi.
Ticaret Bakanı Ömer Bolat, Suriye ile ticaret konusunda hazırlıkları tam gaz ilerlettiklerini belirterek, "Zaten ihracat bazı ürünler hariç serbestti ve biz Suriye'ye 2 milyar dolara yakın ihracat yapıyorduk. Yeni dönemde inşallah Suriye'de yeni yönetimin de ülkeyi ayağa kaldırması noktasında Türk sanayicileri ve imalatçıları, ihracatçıları olarak, yatırımcılar olarak, hep birlikte bir takım çalışması yapacağız. Gümrük rejimlerimiz ona göre hazırlanıyor." dedi.
Bilişim Vadisi'nde Kimya ve Teknoloji Merkezinin açılışında konuşan Bolat, İstanbul Kimyevi Maddeler ve Mamulleri İhracatçıları Birliği (İKMİB) tarafından yapılan ve Bakanlıkça finansal olarak desteklenen merkezden ihracatçıların üst seviyede istifade edeceğini söyledi.
Bolat, kimya sektörünün önemine işaret ederek, "Son 20 yılda inanılmaz büyük atak yaptı ihracatta, en çok ihracat yaptığımız ilk 3 sektörden biri haline geldi. Kimya sektörü başarıyla üretim, istihdam, ihracat ve döviz kazandırmakta, ekonomimize çok büyük katkı sağlamaktadır." ifadelerini kullandı.
Merkezle laboratuvar çalışmalarının hızlanacağını dile getiren Bolat, "Merkez 12,5 milyon dolar dövizin ülkemizde kalmasını sağlayacak ve yine çok önemli olarak zamandan kazandıracak. İhracat faaliyetlerinin hızlanmasını sağlayacak. Teslimatların hızlanması, imalatın daha hızlı dönmesi açısından yine çok önemli katkı yapacak. Kuluçka merkeziyle teknolojinin gelişmesini sağlayacak." diye konuştu.