Advertisement
HABERLER ABONE OL

Sabah Raporu programında konuşan Gökhan Şen konu hakkında şunları söyledi:

Son dönemde Borsada yabancı talebi var gibi göründü ama cılız bir talep söz konusuydu.

Ardından da bir kişi veya bir kurumun sert alımlarıyla borsa yukarı gitmişti. Tabii o zaman kimse ne olduğunu bilmiyordu. Sonra bu işin şekli belli olunca, bu işler ile profesyonelce uğraşan insanlar bunun normal bir borsa hareketi olmadığını anladılar.

Borsada bankaların tabanında 20’şer 30’ar milyon lot taban kilitleyerek, birkaç tabanla koskoca bankaları götürerek, aynı zamanda vadeli piyasalarda VİOP piyasasında tavan yaparak bazı tahtaları yukarı sürümeye başladılar.

Kısa pozisyonda olan yatırımcıların müthiş zararlarla karşılaşmasına sebep oldu. Bu yatırımcılar da dönüp tavanda malları almak zorunda kaldılar.

Tabii bu borsanın devamlı yukarı gitmesine dayanan bir oyun. Bu devam etse üç taban beş taban belki 50 milyara kadar gidecek. Peki bu teminatı nasıl yapmaya çalıştılar? Teknik detay çok var ama hisse senedini de teminata verebiliyorsun yani verdiğin hissesinin sağlamlığına göre yüzde 50’den yüzde 90’a kadar teminata kabul edebiliyorlar.

Piyasa yukarı gittiğinde birçok insanda ilk olarak teminat tamamlamaya çağrılar oldu. Fiyatlar korkunç yerlere gelmeye başladı. Burada çok konuştuk bu normal değil sonu iyi bitmez fakat bu durum çok iyi gidiyor dendi.

Dün SPK açıklama yayınladı. Açıklamanın ne anlama geldiğini anlamadım. Durum ortada zaten dolayısıyla bu toplantıdan herhangi bir sonuç çıkmadı. Bu tip toplantılar yapıldığında sonuç çıkmak zorundadır. Piyasa açılmadan önce, bu saatlere de bırakmadan insanların okuyup anlayabileceği bir zamanda bırakıp mutlaka açıklama yapmak gerekir. Piyasa açısından bakarsak kontrol altına alınmıştır diyebiliriz bunun ama bunun zararı çok olacaktır.