Advertisement

Küresel piyasalarda risk iştahı gerileme yurt içi piyasalara da yansıdı.

Gelişen ülke para birimlerindeki düşüşe paralel olarak Türk Lirası da dolar karşısında geriledi ve Dolar/TL bugün de tüm zamanların en yüksek seviyesini gördü.

Yurt içi piyasalarda Borsa İstanbul (BIST) 100 Endeksi günü yüzde 1,3 düşüşle tamamladı.

Gösterge tahvil faizi ise yüzde 15 sınırına geldi.

Kovid-19 vaka sayılarındaki hızlı yükseliş ve Avrupa başta olmak üzere yeniden gündeme gelen sıkı tedbirlerin, ekonomik toparlanmanın yavaşlayabileceği endişelerini artırmasıyla küresel piyasalarda negatif bir seyir izlendi.

Bloomberg'den derlenen verilere göre Türk Lirası yıl başından bu yana yüzde 28 civarında düşerek, Bloomberg tarafından takip edilen 24 gelişen piyasa parası arasında dolar karşısında en fazla değer kaybeden para oldu.

BIST Repo-Ters Repo Pazarı'ndaki fonlama sıfırlanacak

TCMB'den edinilen bilgiye göre banka BIST Repo-Ters Repo Pazarı’nda gecelik borç verme faiz oranı üzerinden sınırlı tutarda sağladığı fon tutarını sıfırlayacak.

Bu atılan adımlarla bankaların Geç Likidite Penceresine de belli tutarlarda yönlendirmesinin beklendiği ve bu adımın ağırlıklı ortalama fonlama faizinin ve BIST repo faizlerinin hızlı şekilde yükselmesini sağlayacağı belirtildi.

Ayrıca Türkiye İstatistik Enstitüsü (TÜİK) Eylül ayına ilişkin dış ticaret istatistiklerini açıkladı. Buna göre dış ticaret dengesi Eylül ayında 4.83 milyar dolar açık verdi.

Doların önemli paralar karşısındaki değerini ölçen Bloomberg Dolar Spot Endeksi (BBDXY) gün içinde yükseliş ve düşüş arasında dalgalandı.