Advertisement

Borsa İstanbul, küresel piyasalardaki yön değişiminin etkisiyle dalgalı bir işlem gününü geride bıraktı.

Güne güçlü alımlarla pozitif başlayan BIST 100 endeksi Avrupa borsalarında tahvil getirilerine yönelik fiyatlamanın hisseleri baskılamasıyla negatife döndü ve 1.460 puana kadar geri çekildi.

Seansın devam eden bölümlerinde gelen alımlarla endeks yukarı giderken, günü yüzde 0,35 artışla 1.488 puandan kapattı.

Endekste küresel piyasalardan gelen haber akışı kadar, kur tarafında yaşanan gelişmeler de takip edildi. Dolar/TL kuru 7,24 seviyesinin üzerini test ederken, Türk Lirası Şubat ayı primini silmeye yaklaştı.

Küresel piyasalarda tahvil faizlerinin yükselmesiyle beraber borsalarda düşüş yaşanırken ons altında da düşüş yüzde 1'i geçti.

Powell’ın açıklamaları ile ABD 10 yıllık tahvillerin getirisi yeniden son bir yılın en yüksek seviyesi olan yüzde 1,4’ün üzerine çıktı.

Wall Street endeksleri, teknoloji hisselerindeki zayıf seyre rağmen Powell'ın enflasyon mesajlarıyla Çarşamba gününü yüzde 1 civarı yükselişlerle tamamlamıştı.

Yabancının borsadan çıkışı 5. haftasında

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) verilerine göre 19 Şubat haftası itibariyle yurt dışı yerleşiklerin hissede net satışı 123 milyon dolar oldu. Böylelikle yabancıların borsadan çıkış süreci 5. haftaya ulaştı. Yılbaşından bu yana yabancının hisselerden çıkışı ise 570 milyon dolara ulaştı.

Yabancıların borsadan çıkış ivmesi yabancı takas oranlarına da yansıdı. Yabancı takas oranı yüzde 45 seviyelerine kadar geriledi.