Advertisement
PİYASALAR ABONE OL

Günlük yüzde 7'yi aşan gerileme kaydeden Borsada yine çifte devre kesici uygulandı.

BIST 100 endeksinde Cuma günü yaşanan sert düşüşün ardından, endeks yeni haftanın ilk işlem gününe dalgalı seyirle girdi.

BIST 100 endeksi yeni haftaya yüzde 3,71 düşüşle 2 bin 7 puandan başladı. Ardından endeks yüzde 1'in üzerinde yükselişle artıya geçti. Endekste takip eden bölümde ise satışlar hızlandı ve saat 15:53:55 itibarıyla ilk Endekse Bağlı Devre Kesici Sistemi devreye girdi.

İşlemlerin 16:23'te başlamasının ardından satışların devam ettiği izlendi. Bunun üzerine endekste ikinci devre kesici 16:24:54 itibariyle devreye alındı.

BIST 50'de açığa satışa yukarı adım kuralı getirilmişti

Borsa İstanbul yönetimi piyasalar açılmadan önce BIST 50 endeksindeki paylarda açığa satışa bugün için yukarı adım kuralı getirildiğini duyurmuştu.

Buna göre; açığa satış işlemi yapılabilen paylarda açığa satış işlemi, açığa satışa konu olacak sermaye piyasası aracının en son gerçekleşen işlem fiyatından daha yüksek bir fiyat üzerinden gerçekleştirilebilecek.

Açığa satışa konu olan sermaye piyasası aracının en son gerçekleşen fiyatının bir önceki fiyattan daha yüksek olması halinde açığa satış işlemi en son gerçekleşen fiyat düzeyinden de yapılabilecek.

Cuma günü iki kez endeks bazlı devre kesici uygulandı

Cuma günü bu yılın mart ayından sonra ilk defa devre kesici giren endekste, kayıplar gün içerisinde yüzde 9’u aştı. BIST 100 endeksi günü yüzde 8,52 kayıpla 2084 puandan sonlandırdı.

Bloomberg HT'nin piyasa uzmanlarından alınan bilgilere göre, son dönemde kredili işlemlerin yüksek seviyede olması dolayısıyla satışlarla birlikte bu pozisyonlar hızla kapandı. Ayrıca algoritma işlemler satışların boyutunun derinleşmesine neden oldu. Piyasa tepkisinde yabancı kurumdan gelen yüklü miktardaki satış ve yurtiçi yatırımcıların panik satışları etkiliydi.

Teknik düzeltme ve kar realizasyonları da önemli unsurlar arasında yer aldı. Diğer taraftan, bazı uzmanlar reel sektörden gelen mesajlarında etkili olduğunu paylaştı. Cuma günü banka sermaye yeterlilik rasyolarını, kur artışına karşı koruyabilmek için çalışma yaptığına dair haberler ve bazı sanayi odalarının kur artışına dair endişe duyduklarını aktarması etkili oldu.

Türk lirası tarihi bir hafta yaşıyor. Pazartesi akşam saatlerinde 18,36 ile tarihi yüksek seviyeye çıkan kur, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın TL'yi özendirme paketinin ardından adeta çakıldı.

Dolar/TL, pazartesi günü kabine toplantısı öncesinde 18 seviyesini aşarak rekor kırdıktan sonra TL’yi özendirici önlemlerin açıklanmasıyla gerileyerek 12,27 seviyesine kadar düştü.

Dolar kuru salı günü sabah saatlerinde yüzde 14'ten fazla düşüşle 11,09 seviyesini test ettikten sonra yeniden yükselişe geçerek yeniden 14 seviyesinin üzerine çıktı. 14,37 ile gün içi zirvesini gören dolar/TL, sonrasında yeniden gerileyerek 12,70'in altına indi.

Türkiye’nin CDS’i 592 baz puan seviyesinde bulunurken 10 yıl vadeli tahvil faizi yüzde 23,04 civarında seyrediyor.

Türk lirasının 1 aylık ima edilen oynaklığı salı günü 62,62’ye ulaşarak tüm zamanların en yüksek seviyesini gördü. Gösterge en son 13 Ağustos 2018’de 61,47 seviyesine kadar tırmanmıştı.

TL'yi özendirme paketi

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'ndeki Kabine Toplantısı'nın ardından millete seslendi.

Konuşmasında, ekonomideki son gelişmelere ilişkin açıklamalarda bulunan Erdoğan, tasarruflarını değerlendirirken kurdaki yükselişten kaynaklanan kaygılarını gidermek isteyen vatandaşlara yeni bir finansal alternatif sunacaklarını belirterek, "Bundan sonra hiçbir vatandaşımızın 'kur daha yüksek olacak' diye mevduatını Türk lirasından Dövize geçirmesine ihtiyaç kalmayacak." dedi.

Erdoğan, "Tasarruflarını değerlendirirken kurdaki yükselişten kaynaklanan kaygılarını gidermek isteyen vatandaşlarımıza yeni bir finansal alternatif sunuyoruz. Bu yeni araç şöyle işleyecektir; insanlarımızın bankadaki TL varlığını, mevduat kazancı kur artışından yüksekse bu getiriyi elde edecek. Kur getirisi mevduat kazancının üstünde ise aradaki fark doğrudan vatandaşımıza ödenecek bu kazanç stopaj vergisinden muaf tutulacak" diye ekledi.

TBB/Çakar: Cumhurbaşkanının açıklaması sonrasında 1 milyar dolar bozduruldu

Türkiye Bankalar Birliği (TBB) Yönetim Kurulu Başkanı ve Ziraat Bankası Genel Müdürü Alpaslan Çakar, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açıkladığı TL mevduata 'kur farkı' sistemine kamu ve özel bütün bankaların dahil olabileceğini söyledi. Çakar açıklamasında, "Cumhurbaşkanının açıklaması sonrasında şu ana kadar 1 milyar dolar bozduruldu." dedi.

Habertürk TV'de Kübra Par'ın sorularını yanıtlayan Çakar, kamu ve özel, bütün bankaların dahil olabileceğini söylediği sistemi şöyle anlattı: “Sabah bizim şubeye geldiğinizde sizin 100 bin dolarınız olsun. Size belli bir vade vereceğiz. Buradaki vade konusu sizin tercihiniz çerçevesinde şekillenecek husus. O vade sonuna geldiğinde kur hangi seviyedeyse biz o günkü kurdan paranızı değerlendiriyor olacağız. Vade sonundaki faizli bakiyenizle o günkü kur seviyesinde paranızın geldiği noktada hangisi yüksekse onu alacaksınız. Yabancı para mevduatınız bozdunuz bugünkü kurdan yine belli bir vadeyle o ürünü aldınız. O ürünün vade tarihindeki kur bugünkü kur ya da o zamanki kur hangisi yüksekse o zamanki kurdan paranızı alırsınız.”

Demir vadeli kontratları Singapur piyasasında, talep görünümünün daha da iyileşmesinin etkisi ile, Mayıs ayından bu yana en uzun haftalık yükseliş serisini gerçekleştirerek, beşinci haftaya taşıdığı kazancını sürdürdü.


Çin bankaları Pazartesi günü borçlanma maliyetlerini son 20 ayda ilk kez düşürdü. Bu adım, Çin Merkez Bankası'nın bu ayın başında, dikkatlerin emlak piyasasındaki sıkıntılar ve aralıklarla ortaya çıkan virüs salgınından olumsuz etkilenen ekonomiyi desteklemeye çevrilmesi ile birlikte, bankaların rezerv olarak tutmak zorunda olduğu miktarı azaltmaya yönelik kararının ardından geldi.

Huatai Futures Co., yatırımcılar için hazırladığı notta, "Ekonomiye istikrar kazandırmaya yönelik makro politikalar ve Çin Merkez Bankası'nın zorunlu karşılık oranını düşürmesi piyasa güvenini artırdı. Bunun yanında, çelik üreticilerinin üretime tekrar başlaması demir fiyatlarını daha da destekledi" dedi.

Demir cevheri fiyatları, teşvik tedbirlerine bağlı olarak ve ham çelik üretiminin Aralık ayının ilk üç haftasında bir ay önceye göre yaklaşık yüzde 12 artmasının etkisi ile, Kasım ayındaki dip seviyeden yaklaşık yüzde 50 yükseldi. Çelik üreticileri, bu yılın başlarındaki sıkı kısıtlamaların ardından bu ay üretim hacimlerini artırıyor.