Advertisement
PİYASALAR ABONE OL

Geçen haftadan bu yana yoğun gündemle birlikte Türk Lirası cinsi varlıklarda güçlü bir yükseliş görülüyor.

Ülke risk priminde ise dikkat çekici bir düşüş söz konusu.

Sabah saatlerinde Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu'ndan (BDDK) gelen yabancı bankalarla swap limitlerine ilişkin normalleşme adımı, sonrasında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın verdiği ekonomiye ilişkin güçlü mesajlar Türk varlıklarını destekledi.

Borsa İstanbul'da BIST 100 Endeksi'nde yükseliş yüzde 3'e yaklaşırken bankacılık endeksi yüzde 8'in üzerinde tırmandı.

Türk Lirası geçen hafta Peşembe günü 8.57'ye kadar yükselmesinin ardından hızlı bir düşüş serisi yakaladı. Kur, Erdoğan'ın bugünkü açıklamalarının ardından 7.90'ın altına geriledi.

#yatayteklicenter

Diğer gelişen piyasalar ile Türkiye'nin arasındaki risk primi farkı azalıyor

TL varlıklardaki yükselişle birlikte tahvil faizleri ve risk primi düştü. Hafta başından bu yana 123 baz puan gerileyen 5 yıllık kredi temerrüt takas (CDS) primi sadece bugün 44 baz puan azalarak 405 baz puan ile Mart'tan beri en düşük seviyeye indi.

Türkiye gelişen piyasalar arasında en yüksek risk primine sahip ülkeler arasında. Ancak son dönemdeki düşüş serisiyle birlikte aradaki fark azalıyor. Bloomberg Terminali'nden derlenen rakamlara göre Güney Afrika 225 baz puan, Brezilya 169 baz puan, Romanya 112 baz puan, Meksika 88 baz puan, Kolombiya 87 baz puan ve Rusya 78 baz puan seviyelerinde.

Erdoğan'dan ekonomide yeni dönem vurgusu

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, AK Parti grup toplantısında ekonomide yeni dönem vurgusu yaparak, büyüme, istikrar ve istihdam odaklı bir seferberlik başlatılacağını söyledi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, yeni Merkez Bankası Başkanı Naci Ağbal ile Hazine ve Maliye Bakanı Lütfi Elvan’ın atacakları her adımda kendilerinin yanında olduğunu da vurguladı.

Erdoğan "Albayrak sağlık sorunları nedeniyle vazifesinden affını istedi, biz de bunu kabul ederek Hazine ve Maliye Bakanı olarak Lütfi Elvan arkadaşımızı atamış olduk, görevinde başarılar diliyorum." dedi.

"Önümüzdeki dönemdeki ülke risk primini düşüreceğiz. Vatandaşlarımızdan, bireysel tasarruflarında milli paralarına güvenmelerini ve tercihlerini Türk Lirası'ndan yana kullanmalarını istiyorum. Yeni bir istikrar, büyüme ve istihdam odaklı seferberlik başlatıyoruz. Ekonomide sıkıntılarımız elbette var ama karşımızdaki göstergeler de umut verici." şeklinde açıklamalarda bulunan Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Enflasyonu en kısa sürede tek haneye indireceğiz." dedi.