Advertisement
PİYASALAR ABONE OL

Kasım ayında yurt içinde ve küresel piyasalarda birden fazla gelişme fiyatlamalarda etki yarattı. Dünya genelinde salgında ikinci dalga, ABD tarafında seçim sonuçları, Avrupa’da pandemi ve kapanma gölgesi, Asya’da toparlanma emareleri ve yurt içerisinde ise yeni ekonomi yönetimi ve normalleşme adımları fiyatlamaları etkileyen ana gelişmeler oldu.

Yurt içinde; TCMB’nin faiz artırımı, aktif rasyosu hesaplamasının sona ermesi ve zorunlu karşılıklar için kredi büyümesi şartının kalkmasının yanında piyasa dostu açıklamalar Borsa İstanbul’da son 11 yılın en iyi aylık getirisine yol açtı. Ayrıca bu fiyatlamalar olurken, endeks TL bazlı tarihi rekor seviyelerini tazeledi.

Kasım'da BIST 100 'de getiri yaklaşık yüzde 17 oldu

BIST-100 endeksi Kasım ayında TL bazında yaklaşık yüzde 17 oranında getiri sağladı. Böylelikle 2009 yılı Nisan ayından bu yana en yüksek getiri kaydedildi.

Bu yükselişin arkasındaki sektörler incelendiğinde ise; ulaştırma ve bankacılık en büyük katkıyı sağlayanlar arasında olduğu görüldü. Ulaştırma sektörü Kasım'da yaklaşık yüzde 33 oranında değer kazanırken, tarihindeki en büyük ikinci aylık getiriyi sağladı. Bankacılık endeksi ise piyasa analistlerine göre iskontolu olması, faiz artırımları, yabancı alımı ve aktif rasyo oranları gibi bazı unsurların etkisiyle pozitif fiyatlandı. Bankacılık endeksi Kasım'da aylık bazda yaklaşık yüzde 26 prim sağlarken 2009 Nisan ayından bu yana en iyi getiriyi sağladı. Bu dönemde endeksteki diğer enstrümanlara hızlıca göz atıldığında; TL Dolar karşısında yüzde 7 değer kazandı, 2 yıllık tahvil yüzde 11 geriledi ve 5 yıllık kredi risk primi 365 baz puan seviyelerine kadar geriledi.

Dolar bazında endeks yılbaşından bu yana yüzde 13 geriledi

Dolar bazında BIST 100 endeksi ise bu ay yaklaşık yüzde 27 oranında getiri sağladı. Endeks 22 Ocak 2020 tarihinde 210 dolar ile en yüksek seviyesini görürken; Dolar/TL 5.92, endeks ise 1.227,47 puandan kapanmıştı. Bugünkü seviyesi ise dolar bazında 168 dolara tekabül ederken, yılbaşından bu yana dolar bazında düşüş yüzde 13 civarında gerçekleşti.

Küresel piyasalarda da getiri hızlandı

BIST 100'de hızlı getiri yaşanırken küresel piyasalarda da benzer bir tablo görüldü.

Kasım'da MSCI Gelişen Ülkeler Endeksi yüzde 11,5’lik artışla 2016 yılı Mart ayından beri en yüksek getiriyi sağladı. Kasım ayında; Brezilya'da Bovespa yüzde 17, Rusya'da Moex yüzde 15, Hindistan'da Sensex yüzde 11 ve Endonezya'da Jakarta yüzde 9 oranında artış gösterdi.

Gelişmiş ülke endekslerindeki performanslar göz önüne aldığında; aşı sürecine dair gelişmeler, pandemideki ikinci dalga ile kısıtlama etkileri ve ABD seçim süreci fiyatlamalara etki yaratan ana unsurlardı. Kasım ayında riskli varlıklara yüksek getiri sağlanırken, güvenli limanlarda aylık bazda ons altın yüzde 6, dolar endeksi yüzde 3 ve Japon Yeni ise yüzde 0,5’lik değer kaybı yaşadı.

Endekslerdeki getirileri bakıldığında da MSCI Dünya Endeksi yüzde 13’lük getiri ile şu zamana kadarki en iyi performansını sergiledi. Büyük endekslerde Dow Jones 30 bin puanın üzerine çıkarken, S&P500 ve Nasdaq’ta rekor seviyeler tazelendi. Avrupa tarafında da Stoxx 600 yüzde 15 artarken; bölgede Yunanistan, İspanya ve İtalya borsaları en fazla getiriyi sağlayanlar arasındaydı.