Advertisement
HABERLER ABONE OL

İş Yatırım Araştırma Müdürü Emre Sezan Bloomberg HT'den Burak Karagöz'ün sorularını cevapladı.

Borsada yaşanan ralliyi değerlendiren Sezan, “Uzun süren bir ralli oldu. Böyle durumlar yılın tamamının yüzde 10-20’sını oluşturuyor.  TL bazında bir rekor var. Fakat enflasyon, dolar veya çarpanlara göre baktığınızda hala çok yüksek seviyelerde değiliz. Özellikle diğer gelişmekte olan ülkelerle göre hala düşük seviyelerdeyiz” dedi.

Borsaya hem içeriden hem de dışarıdan bir ilgi olduğunu belirten Sezan,  “Böyle bir trend olunca da yatırımcılar katılmak istiyor.  O yüzden ilginin arttığını görüyoruz.  Yurt içinde mevduat faizlerinin gerilemesi yatırımcıları diğer alternatiflere de itiyor. İçeride de ciddi bir ilgi var.  Gelişmekte olan ülkelerle ilgili algı da gayet olumlu ve destekler nitelikte… Yatırımcılar rallinin dışında kalmak istemiyor” diye ekledi.

Aralık ayında yayınladıkları raporda “Türkiye hisse senetleri neden alınmalı?” sorusuna 4 tane cevap verdiklerini söyleyen Sezan, “1’ıncı sebep; 2020 ile ilgili kar büyümesi beklentileri çok yüksek, yüzde 30’ün üzerinde şirketlerde kar büyümesi bekliyoruz.  İkinci sebep, gelişmekte olan ülkelere göre,  Türkiye’nin çarpan bazında geri kalmasıydı.  3’üncü sebebimiz;  piyasada yabancı katılımının çok yüksek olmamasıydı. 4’üncüsü de diğer enstrümanların hisse senetlerine göre daha iyi gittiğini belirtmiştik. Bu saydığımız 4 sebep hala geçerli.  Bizim teorik olarak bulduğumuz endeks değeri 130 bin civarında. Yılsonu sonuçları çıktıktan sonra güncellemeler yapılacak tabi. Geri çekilmeler olacak. Pozisyonu olan yatırımcının çıkması için bir sebep yok. Daha hala rakamlara göre yerimiz var” dedi

Yabancıların borsaya olan ilgisi ile alakalı soruya “Yabancı yatırımcıyı daha görmedik” diye cevaplayan   Sezan, “Türkiye’deki 2020 kar beklentileri diğer kurumlarda yayınladığı zaman etki olacaktır. Bu kadar kar büyümesinin olduğu yerde yabancılar da dışarı da kalmak istemez. Özellikle gelişmekte olan ülkelere olan ilgi de devam ederse Türkiye’de bunun dışında kalamaz. Yabancı ilgisi gelir diye düşünüyoruz” dedi.

2020 için olumlu olduklarını belirten Sezan, “Ekonominin toparladığı ve  karların baz etkisinden büyümesinden dolayı iyi bir yıl olmasını bekliyoruz.  Dış ortamda da olumlu bir konjonktür var Fed’in bu yıl faiz arttırması beklenmiyor. Bu durum gelişmekte olan ülkeler için olumlu bir tablo. Tabi ki riskler var; jeopolitik riskler var. Bizim baş senaryomuz olumlu bir senaryo” diye ekledi.