Advertisement
HABERLER ABONE OL

BIST 100 endeksinde toparlanma sanayi hisseleri öncülüğünde gerçekleşirken, sanayi endeksinin Borsa İstanbul'daki ağırlığı da tarihin en yüksek seviyelerine ulaştı.

Sanayi endeksinin ağırlığının yükselmesinde sektördeki şirketlerin piyasa değerlerinde kaydedilen rekor seviyeler etkili oldu. Ford Otosan 64,3 milyar TL piyasa değeriyle Koç Holding’den 13 milyar TL daha yüksek bir seviyeye işaret etti. Mevcut piyasa değeri ile Ford Otosan 2018 yılına kıyasla piyasa değerini 4 kat artırdı.

Son dönemdeki fiyat artışlarıyla Sasa Polyester ve Gübre Fabrikaları gibi sanayi şirketlerinin de piyasa değerleri yükseldi. Sanayi endeksi içerisindeki en değerli şirketlere bakıldığında 51 milyar TL ile Ereğli, 41 milyar TL ile Sasa Polyester ilk sıralarda yer alırken onları İskenderun Demir Çelik, Gübre Fabrikaları izledi.

Sanayi şirketlerinin piyasa değerinde yaşanan artışla borsadaki ilk 10 şirketin arasında sadece bir banka ve bir perakende şirketi yer alırken, diğer şirketlerde sanayi ağırlığı görüldü.

Bankacılığın ağırlığı tarihi düşük seviyede

Sanayi, borsa içinde ağırlığını artırırken, bankacılığın payı ise tarihi düşük seviyelere geriledi. Buna göre bankacılık endeksinin BIST 100 endeksi içerisindeki ağırlığı yüzde 15'e kadar düştü. 2009-2011 dönemi içerisinde bankacıılık endeksinin BIST 100 içindeki ağırlığı yüzde 50'lere kadar yükselmişti. O dönemde Akbank’ın BIST 100 içerisindeki ağırlığı yüzde 15, Garanti Bankasının yüzde 17'ye kadar ulaşmıştı. Mevcut durumda ise bu iki bankanın endeksteki ağırlığı sırasıyla yaklaşık yüzde 4,5 ve 4,9 oldu.

Getiri bazlı performanslar da borsada sanayi hakimiyetine işaret etti. 2016 yılı Şubat ayından bu yana Borsa İstanbul Sanayi Endeksi yüzde 226 getiri sağlarken, aynı dönem içerisinde bankacılıktaki getiri yüzde 12’de kaldı.

Aynı dönem içerisinde bankacılık/sanayi oranı 3 seviyesinden 0,51'e kadar çekildi. Yakın vadede bakılırsa; geçen yıl mart ayında bu rasyo 1,23 seviyesindeydi.