Advertisement
HABERLER ABONE OL

Borsa İstanbul, Perşembe günü jeopolitik risk fiyatlamasıyla yaşadığı hasarı onarmaya çalışıyor. Küreel piyasalarda Rusya tarafından gelen müzakere mesajları risk iştahında toparlanma yaratırken, olumlu atmosfer Türk varlıklarına da etki etti.

BIST 100 endeksi gün içinde yüzde 6'yı aşan bir prim kaydederek Mart 2020'den bu yana en hızlı artış performansına imza attı.

Ukrayna krizi dolayısıyla en çok satış gören endekslerin başında gelen ulaştırma endeksinde günlük yükseliş yüzde 7'yi aşarken, bankacılık endeksi yüzde 4, sanayi endeksi ise yüzde 6 prim kaydetti.

Benzer şekilde Türk lirasında da hızlı toparlanma dikkat çekti. Perşembe günü 14,64 seviyesini test eden Dolar/TL kuru haftanın son işlem gününde yüzde 1'i aşan düşüşle 13,76'nın altını gördü.

Türkiye'nin risk primi 573 baz puandan işlem görürken, gösterge tahvil faizi de yüzde 23,10 seviyesinde.

BIST 50'de yine açığa satışa yukarı adım kuralı

BIST 50 endeksinde yer alan paylara 24 Şubat tarihinde uygulanan açığa satış işlemlerinde yukarı adım kuralının bugünkü seansta da uygulanmasına karar verildi.

Buna göre, açığa satış işlemi yapılabilen paylarda açığa satış işlemi, açığa satışa konu olacak sermaye piyasası aracının en son gerçekleşen işlem fiyatından daha yüksek bir fiyat üzerinden gerçekleştirilebiliyor.

Ancak, açığa satışa konu olan sermaye piyasası aracının en son gerçekleşen fiyatının bir önceki fiyattan daha yüksek olması hâlinde açığa satış işlemi en son gerçekleşen fiyat düzeyinden de yapılabiliyor.