Advertisement
PİYASALAR ABONE OL

ABD’de açıklanan ve beklentilerin altında kalan enflasyon verisi ülke ekonomisinde toparlanmaya yönelik iyimser beklentileri desteklemezken, Borsalarda yaşanan ralli ara verdi.

Fed Başkanı Jerome Powell’ın açıklamaları da piyasalarda ufak hareketlere yol açtı. Çarşamba günü yatay şekilde kapanan S&P 500 endeksi vadeli işlemlerde sınırlı pozitif seyir izledi.

ABD 10 yıllık tahvillerin getirisi enflasyon verisi sonrası yüzde 1,12’ye geriledi. ABD Hazine tahvil getirileri ve Bloomberg Dolar Endeksi, Powell’ın açıklamaları sonrası kayıplarını korudu.

ABD'de 2 yıllık tahvil getirisi yüzde 0,0972 ile rekor düşük seviyeyi gördü.

Powell'den çalışanlara yönelik destek çağrısı

Fed Başkanı Jerome Powell ABD istihdam piyasasının tam iyileşmeden uzakta olduğunu belirtirken hem siyasilere hem de özel sektör temsilcilerine işçilerin desteklenmesi çağrısını yaptı.

Economic Club of New York etkinliğinde konuşan Powell istihdamın Şubat 2020 seviyelerinden 10 milyon kişi az olduğunu kaydederek “Geniş kitlelerin faydalandığı güçlü bir işgücü piyasasından hala oldukça uzaktayız” ifadelerini kullandı. Powell “Tam istihdamı sağlamak ve sürdürmek için destekleyici para politikasından fazlası gerekiyor” değerlendirmesini yaptı.

Powell para politikasının oldukça destekleyici bir seviyede kalacağını teyit ederken mali desteğin gerekliliğine de atıfta bulundu. Tam istihdama geri dönüşün toplum çapında bir destekle, hükümet ve özel sektörden gelecek katkılarla sağlanabileceğini vurgulayan Powell “Ulusumuzun işgücüne yapacağımız yatırımın karşılığı muazzam büyüklükte olacak” diye konuştu.

ABD'de enflasyon beklentilerin altında kaldı

ABD'de enflasyon beklentilerinde son dönemlerde artış gündeme gelirken Ocak ayına ilişkin manşet veri beklentilerin altında kaldı.

Ülkede Ocak ayında tüketici fiyat endeksi bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 1,5 arttı. Bloomberg anketine katılan ekonomistlerin beklentisi Ocak'ta enflasyonun yüzde 1,4 olacağı yönündeydi.

Aylık olarak Ocak'ta enflasyon yüzde 0,3 ile beklentilere paralel gerçekleşti.

Çekirdek enflasyon da beklentilerin altında kaydedildi. Buna göre çekirdek enflasyon Ocak'ta bir önceki aya göre değişmedi. Ekonomistlerin beklentisi çekirdek enflasyonda aylık bazda yüzde 0,2 artış yaşanması yönündeydi. Yıllık çekirdek enflasyon ise Ocak'ta yüzde 1,4 oldu. Bloomberg anketine katılan ekonomistlerin beklentisi yüzde 1,4 olmuştu.