Boston Fed Başkanı Collins'den faiz artışı mesajı
-
Boston Fed Başkanı Susan Collins, İran savaşının yaşam maliyetleri üzerindeki baskıyı artırmasıyla ABD'nin kuzeydoğusundaki işletmeler ve hanelerin enflasyon nedeniyle daha fazla zorlandığını söyledi.
Boston Fed Başkanı Susan Collins, İran savaşının yaşam maliyetleri üzerindeki baskıyı artırmasıyla ABD’nin kuzeydoğusundaki işletmeler ve hanelerin enflasyon nedeniyle daha fazla zorlandığını söyledi.
Collins, Financial Times’a verdiği röportajda, özellikle düşük gelirli Amerikalıların artan maliyetlerden daha fazla etkilendiğine dikkat çekti.
Collins, şu anda Federal Açık Piyasa Komitesi’nde (FOMC) oy hakkına sahip değil.
Temmuz toplantısında faizlerin sabit tutulmasını destekleyen Collins, mevcut faiz oranlarının “ılımlı ölçüde kısıtlayıcı” olduğunu ve bunun enflasyondaki düşüşün zamanla kalıcı hale gelmesini sağlayabileceğini düşündüğünü belirtti.
Collins, ekonomik verilerin gerekli görülmesi halinde eylül ayında faiz artırılmasını desteklemeye açık olduğunu söyledi.
REKLAM
REKLAM
Son istihdam verilerinin fazla önemsenmemesi gerektiği konusunda da uyarıda bulunan Collins, işsizlik oranının “nispeten istikrarlı” kaldığını belirtti.
Fed yetkilisi, iş gücü piyasasından gelen verilerin karışık bir tablo ortaya koymasına rağmen en büyük riskin hâlâ enflasyon olduğunu vurguladı.
Collins, “Burada izlenecek çok şey var ancak enflasyon hâlâ çok yüksek” dedi.
İran savaşıyla birlikte enerji ve diğer temel maliyetlerde yaşanan artışın, özellikle gelir seviyesi düşük Amerikalılar üzerindeki yaşam maliyeti baskısını artırması, Fed’in faiz politikasında daha temkinli hareket etmesine neden olabilir.