Advertisement
ENERJİ ABONE OL

Londra merkezli İngiliz enerji ve petrol şirketi BP, milyarlarca dolarlık varlığı elden çıkarmak ve yenilenebilir enerjiye daha fazla odaklanabilme çabası ile hisse satışı gerçekleştireceğini açıkladı.

Her iki şirket tarafından yapılan açıklamaya göre, Tayland'ın ulusal enerji firması PTTEP, 61. bloktaki hissenin yüzde 20'sini ödemeyi kabul etti. JPMorgan Chase & Co., satın alma konusunda PTTEP'e tavsiyelerde bulundu.

Söz konusu satış işlemenin, koronavirüs salgınından etkilenen BP’nin borç yükünü hafifleteceği ve şirketin 2025 yılına kadar 25 milyar dolarlık varlık satma hedefine ulaşmasına yardımcı olacağı öngörülüyor. Diğer petrol şirketleri gibi, şirket de önümüzdeki on yıl içinde sera gazı emisyonlarının çoğunu terk etmeyi taahhüt ediyor.

Oswald Clint de dahil olmak üzere Bernstein'daki analistler, bir araştırma notunda Umman doğal gaz hissesinin fiyatının, tarihsel işlemlerle karşılaştırıldığında BP için "cazip" olduğunu kaydetti. Ayrıca bu satış, BP'nin 2021 ortalarında hisse geri alımlarını yeniden başlatacağı görüşünü güçlendiriyor.

BP’nin hisseleri, on yıl içinde ilk kez kar payını azaltmasının ardından Ekim 2020’de 25 yılın en düşük seviyesine geriledi. Yine aynı dönemlerde BP İcra Kurulu Başkanı Bernard Looney, şirketin artık daha çevreci enerjiye geçiş yapacağını duyurmuştu.