Advertisement
ALTIN VE EMTİA ABONE OL

Petrol yeni haftaya Çin'in finans ve teknoloji merkezi Şanghay'dan gelen haberlerin etkisiyle yükselişle girdi.

Brent petrol 120 doların üzerini görürken, ABD ham petrolünde de ilk işlemler 115 doların üzerinden gerçekleşti.

Çin'de yeni vaka sayısı 3 ayın en düşük seviyesini görürken, Şanghay'da 1 Haziran itibariyle imalatçıların operasyonlarına başlayabileceği belirtildi.

ANZB Group Kıdemli Emtia Stratejisti Daniel Hynes, piyasaların hafta başında bardağın dolu tarafına baktığını belirtti. Bu durum ekonomik aktivitenin toparlanıp petrol talebinin artacağı beklentilerinin de öne çıkmasına yol açtı.

Gözler AB Liderler Zirvesi'nde

Avrupa Birliği (AB) ülkelerinin liderleri, Rusya-Ukrayna savaşı, Ukrayna'ya sağlanacak destek, Rusya'ya yaptırımlar, enerji, gıda güvenliği ve savunmayı içeren başlıkları görüşmek üzere Brüksel'de toplanacak.

AB, şimdiye kadar Rusya'ya yönelik 5 yaptırım paketini uygulamaya koydu.

AB Komisyonu, ay başında üye ülkelere Rusya'ya yönelik altıncı yaptırım paketi taslağını gönderdi.

Pakette, Rusya-Ukrayna savaşında yer alan yüksek rütbeli subaylar ve bazı kişilerin yaptırım listesine eklenmesi, Rusya'nın en büyük bankası olan Sberbank ve diğer 2 bankanın uluslararası ödeme sistemi SWIFT'ten çıkarılması, Rus devletine ait 3 kanala yayın yasağı uygulanması, Rusya'nın danışmanlık hizmetlerine erişiminin kesilmesi, Rusya'dan ham petrol tedarikinin 6 ayda, rafine ürün tedarikinin de yıl sonuna kadar aşamalı olarak kaldırılması yer alıyordu.

AB Komisyonu, bazı üye ülkelerin karşıt tutumu nedeniyle yaptırım paketi içeriğinde bazı değişiklikler yaptı.

Macaristan, Slovakya ve Çekya'ya Rusya'dan petrol ithalatında ek süre tanındı. Söz konusu tavizlere rağmen Macaristan hala ikna edilemedi.

En son paketin Rusya'dan tankerlerle petrol alımını kapsaması, boru hatlarının yaptırım dışında tutulması teklifine de Macaristan ikna olmadı.

AB liderleri, oy birliği gereken bu konuda uzlaşı sağlamaya çalışacak.