Bloomberght
SON DAKİKA
Bloomberg HT Haberler Brent petrol, ABD-İran gerilimiyle 80 doları aştı

Brent petrol, ABD-İran gerilimiyle 80 doları aştı

  • Brent petrolün varil fiyatı, ABD'nin İran'a yönelik saldırıları ve Hürmüz Boğazı'ndaki gerilimin artırdığı arz endişeleriyle yüzde 6'nın üzerinde yükselerek 80 doların üzerine çıktı.

Türkiye'nin ekonomi platformu Bloomberg HT'yi Google listesine ekleyin Türkiye'nin ekonomi platformu Bloomberg HT'yi Google listesine ekleyin
Brent petrol, ABD-İran gerilimiyle 80 doları aştı
13 Temmuz 2026, 20:41 Güncelleme :

Brent petrolün varil fiyatı, ABD'nin İran'a yönelik kamikaze insansız deniz araçlarıyla (İDA) düzenlediği saldırıların ardından artan jeopolitik risklerin etkisiyle 80 doların üzerine çıktı.

Dün 79,44 dolara kadar yükselen Brent petrolün varil fiyatı, günü 76,01 dolardan tamamladı.

Vadeli piyasalarda Brent petrolün varil fiyatı, bugün saat 19.59 itibarıyla önceki kapanışa göre yaklaşık yüzde 6,1 artışla 80,65 dolara yükseldi. Aynı dakikalarda Batı Teksas türü (WTI) ham petrolün varili ise 75,69 dolardan işlem gördü.

Fiyatlardaki yükselişte, ABD Merkez Kuvvetler Komutanlığının (CENTCOM) İran'a ait denizaltı ve gemi bakım tesisini hedef alan saldırısının piyasalarda yarattığı risk algısı etkili oldu.

CENTCOM'dan yapılan açıklamada, ABD'nin deniz üzerinde ilk kez saldırı amaçlı kamikaze insansız deniz aracı (İDA) kullanarak İran'daki bir denizaltı ve gemi bakım tesisini hedef aldığı bildirildi.

ABD'nin İran'a yönelik dün sabah başlayan ve gece saatlerinde de devam eden saldırılarının ardından İran, sabah saatlerinde Körfez ülkeleri Kuveyt, Bahreyn ve Ürdün'e yönelik saldırılar düzenledi.

ABD Başkanı Donald Trump da gün içinde sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, "Hürmüz Boğazı açıktır ve İran olsun ya da olmasın açık kalacaktır" ifadelerini kullandı.

Trump, yalnızca İran'a ait gemiler ile İran adına faaliyet gösteren müşterilerin Hürmüz Boğazı'na giriş ve çıkışlarının engellendiğini belirterek, bu uygulamanın "İran ablukası" adıyla yürürlüğe girdiğini açıkladı.

İran Silahlı Kuvvetlerinin savaşı yöneten birimi Hatemu'l Enbiya Merkez Karargahı ise ABD'nin Hürmüz Boğazı'na müdahalesine izin vermeyeceklerini duyurdu.