Advertisement
ENERJİ ABONE OL

Brent türü ham petrolün varil fiyatı, OPEC + koalisyonunun tarihi üretim kısıntısı anlaşmasını kısa süreliğine uzatmaya yakın olduğuna ilişkin işaretlerle birlikte yaklaşık üç aydır ilk kez varil başına 40 dolar seviyesini aştı.

Vadeli petrol kontratları Londra'da, OPEC + koalisyonunun dağıldığı gün olan 6 Mart'tan bu yana en yüksek seviyesinden kapandıktan sonra yüzde 1 civarında yükseldi. Konu hakkında bilgiye sahip kaynaklara göre, Rusya ve gruptaki diğer bazı üretici ülkeler, 1 Temmuz'dan itibaren gevşetilmeye başlanacak üretim kısıntılarını bir ay uzatmaya hazırlanıyor. Suudi Arabistan daha önce üretim kısıntılarının bir ila üç ay uzatılması taraftarı olduğunu açıklamıştı.

Petrol piyasasının dengeye kavuşmakta olduğuna ilişkin diğer bir işaret ABD stok verilerinden geldi. Özel sektörün fonladığı Amerikan Petrol Enstitüsü'nün (API) verilerine göre, ülkenin petrol depolama ve dağıtım merkezi Cushing, Oklahoma'daki ham petrol stokları geçen hafta 2.2 milyon varil düştü. Çarşamba günü açıklanacak olan resmi veriler de bunu teyit ederse, stoklar dört hafta üst üste düşmüş olacak.

Küresel gösterge Brent petrol Nisan ayı ortasında gördüğü fiyat seviyelerini ikiye katlamış durumda, ancak petrol talebinin virüs öncesi seviyelere ulaşması için önündeki yol belirsiz görünüyor. ABD'de yoğunlaşan protesto gösterileri, koronavirüsün yayılmasında ikinci dalga riskini artırırken, uluslararası seyahat üzerindeki olumsuz etkilerin yıllarca sürmesi bekleniyor. Öte yandan, petroldeki ralli, fiyatlardaki tırmanıştan dolayı ABD'de üretimde görülebilecek artışlardan da olumsuz etkilenebilir.

DBS Bank Ltd. grup araştırması başkan yardımcısı Suvro Sarkar, "Piyasa, talep trendlerinin bunu göstermesi ve ülkelerin halihazırda tekrar açılması ile birlikte yeniden dengelenmeye çok daha yakın," dedi ve "Ancak OPEC + koalisyonunun yaklaşan toplantısı büyük ölçüde fiyatlandı. Bu nedenle bu noktadan itibaren yükselişler sınırlı" değerlendirmesinde bulundu.

Ağustos vadeli Brent petrol, Londra merkezli ICE Futures Europe piyasasında, Salı günü yüzde 3.3 yukarıda kapandıktan sonra yüzde 1.2 yükselerek Singapur saati ile 11:09'da varil başına 40.06 dolara ulaştı. Üç ve altı aylık fiyat farkları daha da daraldı ve bu durum arz bolluğu endişelerinin azalmakta olduğunu işaret ediyor.

Temmuz vadeli Batı Teksas petrolü (WTI), Nymex piyasasında, önceki seansta yüzde 3.9 yükselmesinin ardından yüzde 2.1 tırmanarak varil başına 37.58 dolara çıktı. ABD gösterge petrolü Nisan sonundan bu yana fiyatını neredeyse ikiye katladı.