Advertisement
ENERJİ ABONE OL

Brent petrol ve Batı Teksas Petrolü (WTI) arasındaki fiyat farkı Haziran 2020’den bu yana en düşük seviyede bulunurken OPEC+ üretim seviyeleriyle ilgili alacağı karar üzerinde anlaşamayarak erteledi.

Vadeli kontratlar, New York piyasasında perşembe günü yüzde 2,4 yükselerek varil başına 75 dolardan işlem görüyor. Birleşik Arap Emirlikleri’nin anlaşmayı reddetmesinden sonra OPEC+ koalisyonu kararı ertelemek zorunda kaldı.

OPEC+ delegelerinden birine göre, karşılıklı anlaşmazlık üretimin hiç artırılmamasına neden olabilir ve bu da koalisyonun 2022 Nisan ayına kadar üretimi artırmaması anlamına gelebilir. Erteleme kararı öncesinde koalisyon günlük 400 varillik bir üretim artırımı üzerinde anlaşmıştı. OPEC+ bakanları anlaşmayı konuşmak için cuma günü tekrar bir araya gelecek.

Vadeli fiyat eğrisinde ise uzun dönemde düşüşe işaret eden ve vadesi daha erken olan kontratların daha geç kontratlara göre daha yüksek fiyatta olmasıyla meydana gelen ‘backwardation’ yapısı giderek daha da kuvvetleniyor. WTI’nın en yakın üç farklı vadeli kontratında fiyat farkı 1 dolara ulaşırken Brent petrolün Eylül kontratı Ekim kontratından 93 cent daha pahalı.

Ağustos vadeli WTI ve Eylül vadeli Brent petrol kontratları arasındaki farkın 1 senenin en düşüğüne gerilemesi de kısa vadede piyasanın daha da sıkılaşacağına dair beklentilerden kaynaklanıyor.

Ağustos vadeli WTI, Nymex piyasasında, bir önceki seansta yüzde 2,4 yükselişle varil başına 75,21 dolara ulaştı.

Eylül vadeli Brent petrol, Londra ICE Futures Europe piyasasında perşembe günü yüzde 1,5 yükseldikten sonra yüzde 0,1 gerileyerek varil başına 75,77 dolar civaırnda bulunuyor.