Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Brezilya Merkez Bankası, artan enflasyonun ülke ekonomisini boğmasına rağmen uygulanan “yoğun ve yerinde” faiz artış döngüsünün etkilerinin önemli bir kısmının yakında hissedileceğini belirtti.

Kurulun 1 puan faiz artırdığı 3-4 Mayıs toplantıları tutanaklarında politika yapıcılar enflasyonu hedef seviyeye getirmek amacıyla Haziran ayında daha küçük bir faiz artışının olası olduğunu kaydettiler.

Perşembe günü yayımlanan tutanaklarda, “Mevcut parasal sıkılaşma politikasının yeterince yoğun ve vaktinde yapıldığı ve para politikalarına bağlı gecikmelerden dolayı beklenen daralma etkisinin ve mevcut enflasyon üzerindeki etkisinin görülmeyi beklendiğinin altı çizilmiştir” ifadeleri kullanıldı.

Tutanaklarda bankanın stratejisinin uygulanan sıkılaşma ile birlikte “temkinli politika duruşunu güçlendirdiği ve belirsizlik senaryosunun altını çizdiği” kaydedildi.

Son bir yılda 10,75 puanlık faiz artışı

Roberto Campos Neto’nun başında bulunduğu kurul son bir senede içinde yapılan 10,75 puanlık faiz artışıyla sonuna yaklaşılan sıkılaşma döngüsünü, ince ayarlanmış son dokunuşlarla sonlandırmayı amaçlıyor. Ülke kalıcı iki haneli enflasyonla mücadele ederken tüketici fiyatlarının daha da artacağı ön görülüyor.

Diğer yandan çalışanlar ise kaybettikleri satın alma gücünü geri kazanmak için ücret artışı talep etmesi artan ham madde fiyatlarının üstüne ek maliyet sorununu daha da derinleştiriyor.

Brezilya’da yıllık enflasyon Ukrayna işgali sonrası artan petrol fiyatlarıyla Nisan başında yüzde 12’i aşmıştı. Büyük ABD bankaları da daha önce yüzde 3,5 olarak belirledikleri 2022 enflasyon tahminlerini yüzde dokuz üstü olarak revize ettiler.

Kamu kontrolünde olan petrol şirketi Petroleo Brasileiro (Petrobras) Pazartesi günü yaptığı açıklamada litre başına 4,51 real olan motorin fiyatını 4,91 reale (0,96 dolar) yükselttiğini duyurdu.

Açıklamaya göre benzin fiyatlarında herhangi bir değişikliğe gidilmedi. Merkez bankasının 2 Mayıs günü yayımladığı ekonomistler arasında yapılan ankete göre büyüme beklentisinin yüzde 0,7 olduğu ülkede ekonomik aktiviteyi önemli derecede zorlayacak uzatılmış bir sıkılaşma hamlesinin zor olacağı değerlendiriliyor.