Advertisement
EMTİA - ENERJİ ABONE OL

Milyarder yatırımcı Warren Buffett'ın şirketi Berkshire Hathaway Inc., ikinci çeyrekte portföyüne Barrick Gold Corp.'u ekleyerek dünyanın en büyük ikinci altın madencisinin hisselerinde güçlü bir yükselişi tetikledi.

Berkshire, Cuma günü yapılan kamu açıklamasına göre Barrick'in yüzde 1.2'sine denk gelen 20.9 milyon hisse senedini aldı. Söz konusu hisselerin piyasa değeri yaklaşık 560 milyon dolara denk geliyor.

Buffett, altın yatırımıyla ilgili geçmiş açıklamalarında "bir çiftlik ya da şirket" gibi üretken olmadığını vurgulayarak, uyarılarda bulunuyordu. Ancak üretim maliyeti sabit kalırken fiyatlardaki yükselişin kâr marjlarını artırması, altın madencilerini giderek daha cazip bir yatırım haline getirdi.

Barrick ve Newmont Corp. gibi büyük madenciler sektörden yıllar önce kaçan yatırımcıların geri gelmesini umuyorlar. Milyarder hedge fon yöneticisi John Paulson'ın fonu Paulson & Co. da portföyündeki Barrick hisselerini artırdı.

New York'ta işlem gören Barrick'in hisse senetleri piyasa sonrası işlemlerde yüzde 8.11 yükseldi.

"Bir süre için gümüş kralıydım"

Buffett yakın zamana kadar altın yatırımına karşı olabilir; ancak geçmişte metallerde büyük pozisyonlar aldı. 1997 yılında talebin mevcut arzı aşacağı beklentisiyle 129.7 milyon ons gümüş almıştı. Büyük çoğunluğunu onsu 6 dolardan ucuza almasının ardından kısa süre sonra sattı. 9 yıl sonra yaptığı açıklamada, "Bir süre için gümüş kralıydım." dedi.

Altın fiyatlarındaki yükseliş yatırımcıların sektöre milyarlarca dolarlık giriş yapmasına neden oluyor. Değerli metal madencilik şirketleri ikinci çeyrekte ikincil halka arzlarda 2.4 milyar dolarlık sermaye topladı.

Fed'in faiz indirimleri ve tahvil faizlerindeki düşüşten destek bulan ve yatırımcılarına faiz ödemeyen altın, bu yıl 2011 rekorunu geçmesinin ardından 2,000 doları aştı. Cuma günü ise 1,945 dolardan kapattı.

Yatırımcılar altınla ilgili fikirlerini değiştirmiş olabilirler

Bununla birlikte bu ay yayınlanan veriler hedge fon yöneticilerinin mevcut pozisyonlarını içermiyor. Yatırımcılar ikinci çeyreğinden sonundan bu yana altınla ilgili fikirlerini değiştirmiş olabilirler. ABD'de 100 milyon dolardan büyük portföyleri yönetenlerin her çeyrek sonundan itibaren 45 gün içerisinde, hisse senetleri, opsiyon ve dönüştürülebilir tahvillerin listelendiği 13F Formu'nu doldurmaları gerekiyor.

Fon yöneticilerinin kamuya açıklamaları ABD dışı menkul kıymetleri, halka açık olmayan varlıklarını ya da nakdi göstermiyor.