Advertisement

Yaş meyve-sebze ihracatçısı Bulgaristan sınırında büyük sorunlar yaşıyor.

Bloomberg HT yayınına katılan TİM Yaş Meyve Sebze Sektör Kurulu Üyesi Berdan Ber, “Son bir yılda hükümetin üç defa değişmek zorunda kalmasından dolayı girişlerde yaşanan sıkıntılar artıyor. Geçmiş dönemdeki hükümetin görevlendirmiş olduğu bir kurum, yetkilerinin elinden alınmasından ötürü ülkemizden çıkan sağlık sertifikalı tüm gıda ürünlerinin ortak pazara girişini yavaşlatıyor ya da farklı sorunlara sebep oluyor.” şeklinde konuştu.

Bulgaristan’da şu anda çok ciddi bir bürokratik kargaşa olduğunu söyleyen Ber “Normal süreç işleyişinde Avrupa Birliği'ne giden tüm gıda ürünlerinin, ortak pazara ilk giriş noktasında uluslararası sağlık kontrollerinin yapılması gerekiyor. Pazartesi gününden beri bu yapılamıyor.” dedi.

Ber, “Diplomatik bir kriz seviyesine gelinmiş durumda. Sürecin, taahhütlerin yerine getirilmemesi, ürünlerin raf ömrünün dolması riskini beraberinde getiriyor. Şu anda kapıda 100 milyon dolara yakın çöp olmayı bekleyen ürünümüz var.

Bir an önce kapıların açılmasını bekliyoruz. Bulgaristan'da Cumhurbaşkanlığı veya Dışişleri Bakanlığı seviyesine ulaşamadığımız sürece bir yere varamayacağımızı çok net görebiliyoruz.

Bugün bu sorunu ivedi bir şekilde çözemezsek, artık ihracata yönelik faaliyeti yürüten üyelerimize iş yavaşlatmaya gitmek zorunda kalmak durumundayız." şeklinde konuştu.