Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Diplomatik kaynaklardan alınan bilgiye göre, NATO Dışişleri Bakanları Toplantısı için Belçika'nın başkenti Brüksel'de bulunan Çavuşoğlu ile Blinken'in NATO karargahındaki ilk yüz yüze görüşmelerinde, ittifak ilişkisinin önemini vurgulandı.

Blinken, Türkiye'nin Afganistan barış sürecini desteklemek için İstanbul'da toplantı düzenlemeyi teklif etmesi nedeniyle Çavuşoğlu'na teşekkür etti.

Bloomberg News ise Blinken'ın Türkiye'yi S-400'leri bulundurmaması konusunda uyardığını belirtti. "Dostlarımızla erken ve sık görüşeceğiz" diyen Blinken, ABD'nin müttefiklerini ABD ya da Çin arasında bir tercih yapmak zorunda bırakmayacağını da dile getirdi.

"Çin'in mücbir aksiyonlarının kolektif güvenlik ve refahımıza tehdit oluşturduğuna ve uluslararası sistemin altını oymak istediğine dair bir şüphe yok" diyen Blinken, bunun ülkelerin gerektiği zaman Çin ile çalışamayacakları anlamına gelmediğini söyledi.

Görüşmede Suriye, Libya ve Doğu Akdeniz konularında etraflıca görüş alışverişi yapıldı. Çavuşoğlu, Türkiye'nin ABD'den terör örgütleri PKK ve FETÖ'yle ilgili taleplerini tekrarladı.

Blinken, "NATO müttefikimiz Türkiye'yle terörle mücadele iş birliğinin devamını arzu ediyorum." ifadesini kullandı.