Advertisement
HABERLER ABONE OL

HANDE BERKTAN

Yüzlerce ürünün tanıtıldığı etkinlikte televizyon, bilgisayar, işlemci, ekran kartı, otomotiv, akıllı saatlerden dünyanın önde gelen markalarının yeni ürünlerini sizler için derledik.

Sony’den dünyanın ilk QD-OLED ekran teknolojili televizyonu

Sony, CES 2022’de yeni ürünleri Bravia XR TV serisi, Bravia XR'de öne çıkan ve dünyada bir ilk olan televizyon modeli QD-OLED 4K TV A95 modeliyle birlikte web kamerası Bravia Cam’ı tanıttı.

QD-OLED 4K Sony A95K

Sony, bu modelde OLED ve LED ekran teknolojilerini bir arada kullanarak dünyada bir ilke imza attı. Bravia A95K model televizyonunu öne çıkan temel özelliği QD katmanı ve OLED katmanının bir arada yer alması. Bu melez ekran teknolojisi çok daha iyi kontrast ve doygunluk seviyeleriyle üst düzey bir ekran performansı sunuyor. QD-OLED ekranları mavi ışığı kuantum delikler aracılığıyla alıyor ve bunların bir kısmını kırmızı ve yeşil ışığa çevirebiliyor. Bu durumun ekrandaki renk parlaklığını başka bir ifadeyle canlılığını yüzde 200'e kadar artırabileceği öne sürülüyor.

Bravia XR serisi

Sony, ayrıca A95 TV modelinin de dahil olduğu yepyeni bir televizyon serisini tanıttı. Tanıtılan seri Master Series Z9K 8 K ve X95K Mini LED, MASTER Series A95K, MASTER Series A90K, X90K 4K LED ve A80K 4K OLED modellerinden oluşuyor.

Google TV ile desteklenen televizyon serisinde, 360 mekânsal ses kişiselleştirici ve 360 uzamsal ses eşleme özellikleriyle de Sony, ses performansını tekrar kanıtlıyor. Serinin Z9K ve X95K modellerinde yer alan mini LED sistemi, göz alıcı renkler ve güçlü ışığıyla izleyicilere benzersiz bir dinamik aralık keyfi sunuyor.

Bravia Cam

Sony, televizyonun üst çerçevesine eklenebilen web kamerası Bravia Cam’i de tanıttı. Bu kamera Sony’nin bazı üst modellerine ek olarak gelecek fakat dileyen tüm kullanıcılar kamerayı ayrıca satın alabilecek. Sony’nin diğer televizyon modelleriyle de uyumlu olan kamerada; ekrana çok yakın oturan kullanıcıları uyarma, izleyicilerin odadan çıkmasıyla ekranı kapatma gibi ilginç özellikler öne çıkıyor.

LG’den yüksek görüntüleme teknolojili G2 ve C2 serisi televizyonlar

Güney Koreli teknoloji devi LG Electronics (LG), 2022 model OLED televizyonlarının başı çektiği, şimdiye kadarki en gelişmiş TV serisini G2 ve C2 serilerini CES 2022’de tanıttı. LG'nin yeni modellerinin, güçlü görüntüleme teknolojileri ve daha da akıllı özellikler ve hizmetler sunan gelişmiş bir webOS işletim sistemi ile görüntüleme ve kullanıcı deneyimini yeni bir seviyeye taşıması bekleniyor.

LG OLED televizyonlar kendinden aydınlatmalı OLED pikselleri kullanıyor. Arkadan aydınlatma gerektirmeyen OLED, diğer tüm ekran teknolojilerinden daha ince ve daha hafif olmasının yanı sıra, bükülebilir ve katlanabilir televizyonlar gibi farklı formların oluşturulmasına olanak tanıyor.

LG'nin gelişmiş OLED paneline sahip yeni G2 serisi modelleri kendine ait klasmanda yer alıyor. OLED'in evriminde bir sonraki seviye olan, hem G2 hem de belirli C2 serisinde bulunan OLED evo teknolojisi, ultra netlik ve ayrıntı ile yüksek gerçekçi görüntüler ve yüksek parlaklık sunuyor.

LG G2 serisi

LG'nin 2022 G2 serisi, yeni 83 inç modelini ve hâlihazırda ürün grubunda bulunan 55, 65 ve 77 inç TV'leri tamamlayan dünyanın ilk 97 inç OLED modelini içeriyor. LG G2 serisi, duvarla birebir galeri tasarımı ile ince bir dizayn sunuyor.

LG C2 serisi

LG'nin C2 serisi, 48, 55, 65, 77, 83 inç'e ek olarak konsol ve PC oyunları için ideal olan dünyanın ilk 42 inç OLED TV'si olmak üzere, 2022 için toplam altı ekran boyutuyla en çeşitli ekran boyutu seçimini sunuyor.

LG'nin yeni TV modellerinin çoğunun kalbinde yer alan yeni nesil akıllı işlemci gelişme performansını artırmak için derin öğrenmeden yararlanıyor ve ön plan ve arka plan öğelerini birbirinden daha belirgin hale getirerek ekran görüntülerine daha üç boyutlu bir kalite kazandırıyor.

ThinQ AI teknolojisi ise 2022 model LG TV'lerin akıllı ev merkezleri haline gelmesini sağlayacak. Türkçe destekli ThinQ AI, kullanıcılara kolay sesle kontrol ve diğer ThinQ destekli cihazlarla uyumluluk sağlamanın yanı sıra, LG TV'lerin bağlı cihazlar için bir kontrol mekanizması olarak çalışmasına olanak tanıyan, daha güvenli ve sorunsuz bir şekilde bağlanan akıllı ev için yeni bir endüstri standardı olan Matter desteği de sunuyor.

AMD’den Ryzen 6000 serisi bilgisayar işlemcisi

AMD, "Zen 3+" çekirdeğini AMD RDNA 2 grafik kartıyla güçlü bir tasarımda birleştiren yeni Ryzen mobil işlemcilerini duyurdu.

AMD'nin iddiasına göre, yeni dizüstü bilgisayarlar yalnızca önceki mobil işlemcilerin sağladığı performanstan daha güçlü olmayacak, verimlilik anlamında da etkileyici pil ömrü sunacak. Bu yeni nesil işlemcilerin bulunduğu dizüstü bilgisayarların 24 saate kadar pil ömrü sağlayabileceğini iddia eden AMD'ye göre Ryzen 6000 serisi mobil işlemciler, Ryzen 5000 mobil işlemcilere kıyasla da 5 GHz'e varan saat hızları ve 1.3 kata kadar daha hızlı işlem gücü sunarak, şimdiye kadarki en hızlı AMD Ryzen işlemcileri.

"Zen" mimarisiyle başlayan süreçte AMD Ryzen 6000 Serisi işlemciler, watt başına daha iyi performans sunması için optimize edilen AMD "Zen 3+" çekirdeği üzerine inşa edildi. Bu yeni seri, 5000 Serisine göre 5 GHz'e kadar saat hızı, 1,3 kata kadar daha hızlı işlem hızı ve 2,1 kata kadar daha hızlı grafik performansıyla şimdiye kadarki en hızlı AMD Ryzen işlemcileri olma özelliğine sahip.

"Zen 3+" çekirdeği uyarlanabilir güç yönetimi özellikleri ve güç tasarrufuna yardımcı olan yeni derin uyku özelliği aracılığıyla güç ve verimlilik sağlıyor. En son çıkan AMD Ryzen işlemcilerle karşılaştırıldığında, AMD Ryzen 6000 Serisi işlemciler video konferans için yüzde 30'a kadar daha az güç tüketiyor. Bu, Ryzen 6000 Serisi işlemcilerin tek bir şarjla 24 saate kadar film oynatmayı, tamamen serin ve sessiz bir dizüstü bilgisayarda gerçekleştirmesiyle inanılmaz pil ömrü sağlıyor.

Yüksek performanslı sekiz çekirdeğe sahip, her biri aynı anda birden fazla görevi yerine getirerek 16 iş parçacığı işlem gücü sağlayan AMD Ryzen 6000 Serisi işlemciler, önceki nesile göre tekli çekirdekte yüzde 11'e kadar, çoklu çekirdekte ise yüzde 28'e kadar daha iyi bir performans sağlıyor.

Nvidia’dan 21 GB/s hızında çalışan RTX 3090 Ti ekran kartı

NVIDIA yakın zamanda çıkartacağı RTX 3090 Ti'ı tanıttı. Bu ekran kartı şimdiye kadar NVIDIA'nın yaptığı en iyi ekran kartı olma iddiasını taşıyor.

RTX 3090'da 1 GB'lık 24 modül yerine 12 GB'lık 12 modül kullanan NVIDIA, farklı kart tasarımıyla birlikte geliştirdiği teknolojileri daha rahat kullanabilecek. RTX 3090 yaklaşık 19,5 GB/s ile çalışırken RTX 3090 Ti 21 GB/s hızında çalışacak.

NVidia GeForce RTX 3090 Ti modeli 40 teraflops gücünde olacak ve yapılan açıklamaya göre, 36 teraflops olan RTX 3090 modeline göre %11 daha iyi bir performans sunacak.

RTX ekran kartı serisinde olduğu gibi RTX 3090 Ti modeli de Ampere mimarisini kullanıyor. Bu yeni özellikleri de göz önüne aldığımızda GeForce RTX 3090 Ti modeli 40 serisi çıkana kadar muhtemelen firmanın en güçlü ekran kartı olma özelliğine sahip olacak.

NVIDIA'nın yeni amiral gemisi olan RTX 3090 Ti modelinin Ocak ayı içerisinde çıkması bekleniyor.

ASUS’dan katlanabilir tablet ‘’Zenbook 17 Fold’’

Asus, Intel ile ortak yaptıkları lansmanda Zenbook 17 Fold katlanabilir Windows tabletini tanıttı. Boyutları nedeniyle biraz daha benimsenebilir tarzda olan katlanabilir ekranlar yavaş yavaş dizüstü segmentine de geliyor.

Daha önce Lenovo gibi bazı markaların konsept katlanabilir veya iki ekranlı dizüstü modellerini görmüştük. Asus ise Zenbook çizgilerini kullanarak oluşturduğu Zenbook 17 Fold katlanabilir Windows tableti 12.5 inçlik iki adet OLED ekran açıldığı zaman 17.3 inçlik tek bir ekran oluyor. Asus ve panel üreticisi BOE ortaklığında geliştirilen cihaz taşınabilir laptop tercih edenler için tasarlanmış.

Intel Core i7-12500U işlemcisinden gücünü alan model 75Wh bataryaya sahip. Thunderbolt 4 girişi yanında 5mp web kamera ve HD kızıl ötesi kamera bulunuyor. SmartAmp ile desteklenmiş ses sistemi 3.5 kat daha iyi kaliteye ulaşıyor ve Dolby Atmos destekli.

Razer ve Fosil’den akıllı saat

Oyuncu ekipmanı üreticisi Razer, dünyaca ünlü saat markası Fossil ile iş birliği yaptı. İkili, sınırlı sayıda ürettikleri ‘Razer X Fossil Gen 6’ adlı akıllı saatini CES 2022’de tanıttı.

Fossil’in geçtiğimiz aylarda piyasaya sürdüğü Fossil 6 saat modelini temel alan yeni giyilebilir cihaz; Razer’ın Analog, Text, Chroma adlı üçlü saat arayüzlerinin yanı sıra iki adet değiştirilebilir kayışla birlikte geliyor.

44 mm kasa boyutu olan Razer X Fossil Gen 6, Qualcomm’un giyilebilir cihazlar için geliştirdiği Snapdragon Wear 4100+ işlemciden güç alıyor.

Google’ın akıllı saatler için ürettiği Androif tabanlı Wear OS işletim sistemiyle çalışan modelde Razer’a özel kullanıcı arayüz öğeleri de yer alıyor.1,28 inç dokunmatik ekrana sahip olan akıllı saatin kasası paslanmaz çelikten oluşmakta.3 ATM su geçirmezlik sertifikası da bulunan Razer X Fossil Gen6 bu sayede suya karşı dayanıklılık gösterebiliyor.

1 GB RAM ve 8 GB depolama alanıyla gelen akıllı saat, şarj ihtiyacını ise manyetik diskli 4 pinli USB hızlı şarj özelliği sayesinde gideriyor. Akıllı saat kandaki Sp02 ölçümünü de yapıyor

BMW bir dokunuşla aracın rengini değiştiren teknolojisini tanıttı

Alman otomotiv devi BMW, CES 2022’de tanıttığı yeni SUV ile sihir gibi bir teknolojiye yer verdi. iX M60 modeli sadece bir tuşa dokunarak aracın rengini değiştiren teknolojiyle görücüye çıktı.

Tüm hızıyla devam eden etkinlikte otomotiv sektöründen Chrysler ve Sony'nin yeni konsept araçlarının ardından Alman otomobil devi BMW, bu sektörde şu ana kadarki belki de en ilginç teknolojiyi gösterdi.

CES 2022 etkinliğine fiziksel olarak katılmayan BMW, tamamen elektrikli modeli İX M60’da bir tuşa dokunarak aracın dış rengi gri renkten beyaza dönerek adeta gösteri yaptı.

Yeni BMW iX M60 modeli saatte 0’dan 100 kilometreye sadece 3.6 saniyede ulaşıyor. Yeni elektrikli modelin menzili ise 450 km.

Chrysler elektrikli SUV aracı AirFlow’u tanıttı

ABD’li otomobil devi Chrysler, tasarımıyla pek çok kişinin ilgisini çeken yeni elektrikli SUV konseptini tanıttı.

Otomotiv dünyasının efsane otomobil üreticilerinden birisi olan Chrysler 1930’lu yıllarda tasarladığı ve ürettiği Airflow isimli aracını yeniden modern dünyaya kavuşturdu. Konsept, ismini bundan tam 88 yıl önce üretilen otomobil modelinden alıyor.

Airflow konsept modeli, aracın daha fazla temiz ve şık gözükmesini sağlayan ‘Kutup Beyazı’ rengiyle tanıtıldı. Araç, tasarımına büyük katkı sunan 22 inçlik jantlar taşıyor.

Aracın içine geldiğimizde bilgi ve eğlence sisteminin üç farklı ekranda sunuluyor. Aracın direksiyonu, artık neredeyse tüm modern araçlarda görmeye alışık olduğumuz düz çizgilere yer veriyor. Arka kısımdaki yolcular için de ön koltukların arkasında birer dokunmatik ekran yer alıyor. Aracın tavanındaki büyük cam da iç kısmın olduğundan daha ferah hissedilmesini sağlıyor.

Chrysler, konsept aracın her biri 201 beygir üreten iki 150 kilovatlık elektrik motor taşıdığını paylaştı. Otonom sürüş teknolojisi, nesnelerin interneti gibi önemli teknolojik destekler artık otomobillerin vazgeçilmezleri arasında yer alıyor. 800 V’luk hızlı şarj yapısıyla 10 dakikalık dolumlarda 100 km. üzerinde yol kat edebilmesi mümkün olacak. Altyapısı çift elektrik motoru barındıran Air Flow modeli dört tekerlikten çekiş model özelliği taşıyor.

Sürücüsüz traktör ‘’Deere’’

Dünyanın önde gelen iş ve tarım makineleri üreticilerinden Amerikan John Deere, sürücüsüz traktörü Deere’i tanıttı. Tarımdaki makineleşmenin ve insansızlaşmanın son örneği traktör GPS, kamera ve yapay zekayla donatılmış durumda. Firma hali hazırda ürettiği yeni nesil traktör modellerini sürücüsüz olarak görev yapabilir hale getirebiliyor. Bunun için iki ana parça üzerine kurulan sistem, çok sayıda gelişmiş kamera getiriyor ve 360 derece obje algılama gerçekleştirebiliyor. Burada ilginç ve güvenlik için önemli bir hizmet de sunuluyor. Sürücüsüz traktör bir engel görüp çalışmayı durdurursa, bu durum bir operatöre aktarılıyor. Operatör traktörün kameralarına uzaktan erişim sağlayarak sorunun ne olduğuna bakıyor ve çözüm getiriyor.

Yapay zeka sistemli traktör büyük araziler için tasarlandı

GPS temelinde hassas konum takibi yapabilen ve tarla sahibinin belirlediği sınırlar içerisinde görev yapabilen otonom traktör sistemi, operatöre ihtiyacı azaltan gelişmiş yapay zekâ sistemlerinden güç alıyor.

Bu otonom sistem ile çiftçilerin kısa zamanda daha fazla iş halledebilmesine yardımcı olmak istediklerini belirten John Deere, bu sistem ile özellikle çok büyük arazi sahiplerine odaklanıyor.