Advertisement
HABERLER ABONE OL

ZELİHA SARAÇ

ABD tarafından Türk iş örgütlerine yaptırımlarla ilgili gönderilen uyarı mektubunu değerlendiren Çelik İhracatçıları Birliği (ÇİB) Başkan Yardımcısı Uğur Dalbeler, "Rusya'nın oyun alanı daraldı" dedi. Uğur Dalbeler, Kanada'nın Rus hammadde veya ara malı ile üretilmiş çelik ürünlerine de yaptırım uygulayacağını hatırlattı.

Çelik sektörü başta olmak üzere Rusya ile iş yapan birçok sektörün olası yaptırımlardan etkileneceğini söyleyen Dalbeler, önümüzdeki süreçte Rusya’dan ithal edilmiş ürünlerin, Türkiye'de işlendikten sonra diğer ülkelere ihracatında sorunlar yaşanacağını belirterek, örnek olarak Kanada'nın bu uygulamayı başlattığı ifade etti. Dalbeler, Rusya’nın oyun alanının daraldığını ve Rusya için tek pazarın Türkiye olduğunu söyledi. Rusya'nın, Türkiye'ye ihraç ettiği çelikte fiyatları düşürdüğünü bunun da Türkiye’deki yerli üreticinin rekabet gücünü olumsuz etkilediğini ifade etti. Dalbeler, önümüzdeki süreçte bir önlem alınmaz ise Ekim veya Kasım ayında rekabet gücünün zayıflamasından dolayı faaliyetlerine durdurabileceklerini söyledi.

Kanada ilk adımı attı

Dalbeler, Rus çelik üreticilerinin ABD ve AB’de karşılaştıkları yaptırımlardan ötürü Türk pazarında daha da agresif bir tutum içerisine girdiğini ve piyasanın çok altında dampingli fiyatlarla Türkiye’de faaliyetlerini artırmaya çalıştıklarını belirtti. Bu durumun özellikle AB ve ABD ile iş yapmakta olan ve yaptırımları önemseyen Türk üreticiler için çok ciddi haksız rekabet ortamı yarattığını ve telafisi güç zararlar yaratmakta olduğunun altını çizdi.

Diğer yandan bir başka tehlikenin Rus hammadde ve ara malı ile üretimiş ürünlerin gelecekte yaptırım ile karşılaşma olasılığının olduğunu belirten Dalbeler, Kanada’nın Rus hammadde veya ara malı ile üretilmiş çelik ürünlerine de yaptırım uygulayacağını açıkladığını söyledi. Kanada’nın bu yönde inşaat çeliğinde “önlemi etkisiz kılma soruşturması” (circumvention) başlattığını belirten Dalbeler, benzer soruşturmaların diğer ürünler için AB ve ABD’de de başlama olasılığının hayli yüksek olduğunu ve bu sebeple Türk üreticilerin bu konuya dikkat etmesi gerektiğini vurguladı.